Търсене на
контакти на фирми
 

Ето къде може да се следи актуална информация за обстановката по границите

Ето къде може да се следи актуална информация за обстановката по границите

Във връзка с извънредното положение заради коронавируса Министерство на земеделието, храните и горите публикува на своята страница в интернет полезна информация за земеделските стопани. Актуална информация за обстановката по границите, свързана с налагането на ограничения, произтичащи от разпространението на коронавирус (COVID-19) в Европа, е достъпна на следния линк.

По време на видеоконферентен съвет на министрите на транспорта на ЕС по-рано тази седмица министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков предложи да бъде създадена специфична електронна връзка на уебсайта на Европейската комисия, чрез която да продължи да се събира и предоставя актуална информация. Това съобщиха от пресцентъра на ресорното министерство.

По думите му в областта на сухопътния транспорт България изцяло подкрепя хармонизирания подход и насоките, представени от Комисията за управление на граничния контрол. Той посочи, че временните дерогации от прилагането на някои разпоредби на Регламент 561/2006, като премахването на забраните за движение през уикенда, както и забраната за спане в кабините, ще позволят да се избегне блокирането на камиони в райони на карантина.

„България подкрепя мерките за намаляване на движението на хора, но е важно да запазим националните си икономики и Единния европейски пазар. За България, която се намира на кръстопът между Европа, Азия и Близкия изток, е важно да се гарантират доставките на стоки и свободното движение на транзитния трафик към Близкия изток през Турция. Смятаме че за да избегнем неочаквани пречки при преминаването на товарните потоци през граничните пунктове е необходимо предварително уведомяване, в разумен срок, от държавите членки за предвидените от тях мерки, отнасящи се за товарните превозни средства“, посочи Росен Желязков. Той се обърна към Европейската комисия с молба да бъде направена оценка на възможностите за свободното движение на стоки с превозни средства до 3.5 тона.

„България подкрепя наскоро предложената от Комисията „Инвестиционна инициатива за реакция по отношение на коронавируса“ за насърчаване на инвестициите чрез мобилизиране на наличните резерви от парични средства в рамките на европейските структурни и инвестиционни фондове. Нашата икономика и транспортният сектор в частност ще се възползват от тази възможност, за да започнат незабавна борба с кризата и да се подготвят за възстановяване“, посочи министърът.

В областта на морския транспорт бе припомнено, че предприетите мерки не засягат товарния превоз. Гъвкавите правила относно удължаването срока на сертификатите на моряците бе подкрепен. Министрите на транспорта обсъдиха и създаването на профил „COVID-19” на корабите, плаващи във водите на ЕС.

 

Прибави коментар

   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави