Търсене на
контакти на фирми
 

НПО призовават ЕК за стратегия за „по-малко и по-добро“ производство на храни

НПО призовават ЕК за стратегия за „по-малко и по-добро“ производство на храни

Коалиция от двадесет неправителствени организации (НПО) призовават еврокомисарите да разработят „специален план за действие“, за да се премине към „по-малко и по-добро“ производство и консумация на месо, млечни продукти и яйца като част от стратегията „От фермата до трапезата“, която ще бъде обявена в края на март. Писмото от 26 февруари е адресирано до заместник председателя на ЕК Франс Тимерманс и комисарите Януш Войчеховски с ресор земеделие и развитие на селските райони, Стела Кириакидес с ресор здраве и безопасност на храните и Вирджиниус Синкевичиус с ресор околна среда, океани и рибарство.

Селскостопанските животни имат място в системите за устойчивост на храните, те са „част от екстензивни, кръгови и смесени селскостопански модели, които също имат по-голям потенциал за хуманно отношение към животните“. Коалицията обаче е обезпокоена, че „присъщата неустойчивост на голяма част от сегашните системи за отглеждане на животни в Европа и свръхконсумацията на месо, млечни продукти и яйца“ отсъстват в съобщенията на Комисията относно стратегията.

Този пропуск „застрашава надеждността и жизнеспособността на стратегията за постигане на целите й да превърне храната в ЕС в „глобален стандарт за устойчивост“.

„Промените в хранителната ни система не могат да бъдат оставени само на избора на потребителите“, настояват здравните и зелените лобисти. Те искат да видят план за действие с обвързващи цели и мерки за намаляване на индустриалното животновъдно производство, подкрепа за по-доброто отглеждане на животни и „създаване на благоприятна хранителна среда“, за да повлияят на хората да преминат към по-здравословни, богати на растения диети.

„Производството и консумирането на месо и млечни продукти имат огромно въздействие върху околната среда и са основен двигател на изменението на климата“, коментира Сини Ераяя, защитник от НПО за околната среда. Тя настоява, че е настъпил моментът „да започнем да третираме месото и млечните продукти като другите източници на замърсяване и да започнем да говорим за цели за намаляване“.

В последния проект на плана за действие, придружаващ стратегията „От фермата до трапезата- за справедлива, здравословна и екологична хранителна система“, от ЕК посочват развитието на „Общи указания на ЕС за устойчива и здравословна диета“. Въпреки, че няма пряко споменаване на действията, чрез които да се намали производството и консумацията на месо, млечни продукти и яйца, Комисията обеща да започне проучване „за количествено определяне, в икономически план, на екологичните и обществените разходи (вкл. за здраве), свързани с производството и потреблението на най-консумираните хранителни продукти на пазара на ЕС“.

В проект на приложение длъжностните лица се позовават на преразглеждане на Директивата за устойчиво използване на пестициди, с цел по-ниска зависимост от синтетични химически пестициди и стратегия за намаляване на свръхобогатяването на почвите. Очаква се Комисията да постави цели и да насърчава развитието на биологичното земеделие „чрез комбинация от мерки, вкл. подходящо стимулиране на търсенето на биологични продукти“.

От Комисията също изглеждат настроени да приемат третично законодателство „за намаляване и по-добър мониторинг на използването на антимикробни средства в животновъдството и аквакултурите и да допринасят за борбата срещу антимикробната резистентност“. Готови са да представят предложение за нови геномни техники, след като статутът им е оценен съгласно правото на Съюза.

Междувременно се очаква от ЕК да стимулира производството и използването на устойчиви и нови фуражни суровини и храни (като насекоми и водорасли) чрез преразглеждане на съответното законодателство, като стратегията за водораслите също е в процес на разработване. В рамките на ОСП служителите подчертават, че националните стратегически планове трябва да изпълняват стратегията „От фермата до трапезата“ и „да поставят амбициозни цели“.

В стремежа си да насърчи глобален преход към устойчиви хранителни системи, изпълнителната власт на ЕС изглежда ще предложи нови регулаторни мерки „за намаляване на риска от обезлесяване и деградация на горите, свързани с хранителни стоки/ продукти на пазара на ЕС“ и ще включва „амбициозни устойчиви разпоредби, свързани с храните“ в съответните двустранни споразумения. Планиран е план за действие за измамите с храни, както и цели на равнище ЕС за намаляване на хранителните отпадъци след прилагането на мониторинг за нивата на хранителните отпадъци в цялата общност./ngobg.info

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави