Търсене на
контакти на фирми
 

95 организации от Европа застанаха зад „Препоръки за цялостна европейска стратегия и политика за гражданското общество"

95 граждански организации от цяла Европа се обединиха зад предложението за препоръки за цялостна европейска политика и стратегия за гражданското общество. Предложението е инициатива на 6 фондации от Полша, Унгария, Румъния, Чехия, Словакия и България (Фондация „ЕкоОбщност"), резултат от работата им по проект „Да върнем гражданското си пространство!". То е представено и консултирано в поредица от национални и международни граждански конференции през 2019 г. и в директна комуникация с граждански организации и мрежи. Породено е от споделеното разбиране, че Европейската комисия следва да очертае минимални общи стандарти, които всички държави членки да трябва да спазват по отношение на своите граждански общества, както и основните политически инструменти, които биха спомогнали не само за преодоляване на проблема със свиващото се гражданско пространство, но и за създаване на благоприятна среда, в която НПО да могат да изпълняват ролята си за поддържането на гражданското включване, конструктивния диалог и здравословната среда. В него са очертани ключовите области и елементи на една потенциална цялостна стратегия на ЕС за гражданското общество.

Съдържанието на препоръките се основава на предходна работа и предложения на международни органи и НПО. Но дългосрочната цел на този текст е да послужи като основа на така необходимия официален документ (напр. Зелена книга на Комисията), който да изясни позицията на ЕС относно гражданското общество и неговите функции, да обсъди до каква степен и по какъв начин Съюзът ще се обвърже с организациите, какви инструменти са налични или ще бъдат разработени за справяне със свиващото се пространство, вкл. ключови сфери и средства, чрез които той ще насърчи държавите членки да прилагат подобни мерки на национално ниво.

Сдружение „Партньорство за околна среда", което обединява 5 от организациите-партньори по приключващия през февруари проект, се ангажира да продължи работата по популяризиране и предоставяне на препоръките пред представители на Европейски структури, които имат отношение към реализиране на политики, засягащи гражданското участие и пространство.

Проект „Да върнем гражданското си пространство!" се изпълнява от 6 фондации от България, Полша, Румъния, Словакия, Чехия и Унгария с финансовата подкрепа на Европейската комисия по програма "Европа за гражданите"./ngobg.info

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави