Председателят на Сдружението на месо- и млекопроизводителите Танчо Колев
Всеки ден влизат по няколко тира у нас с кондензирано мляко и то се разпределя по мандрите. После мандрите излизат с продукт, който наричат българско сирене и кашкавал, влизат в големите вериги и подбиват пазара, възмущава се председателят на Сдружението на месо- и млекопроизводителите Танчо Колев. По думите му, няма как истинско българско сирене да струва 3.80 лв.Контролните органи и митниците са единствените, които могат да кажат колко е внесеното кондензирано мляко у нас, но те мълчат на нашите запитвания. В момента складовете са препълнени с кондензирано мляко, алармира още Колев и призова БАБХ да прави контрол на влизащите у нас храни още на границата. Млекопроизводителите се оплакват, че продукцията им се изкупува евтино на местния пазар, а износът е силно занижен заради руското ембарго, пише oney.bg
Колеги на Колев уточняват, че кондензираното мляко струва между 35 и 50 стотинки, донесено до вратата на мандрата, а на преработвателите често се дава и опцията да платят след няколко месеца, което ги изкушава допълнително.
Друга грешката била, че България не защити името на саламуреното сирене, както например направи Гърция с нейното сирене фета, което сега се изнася в Европа за по 12 евро на килограм.
Допълнителни трудности създава и забраната за внос в Русия, която доведе до драстичен спад в изкупните цени. Себестойността на млякото в през зимата е 68 стотинки. Всичко друго е на загуба, оплакаха се още млекопроизводителите и потвърдиха, че наистина са принудени да продават под себестойност.
Животновъдите настояват още да бъдат изравнени българските ставки по схемата за подпомагане de minimis с тези на съседна Румъния, за да не бъдат в неравностойно положение на европейския пазар.