България е започнала да произвежда повече риба, заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков в предаването „Седмицата” на Дарик.
50% е българската риба, която консумират гражданите, посочи министърът. „Този ръст непрекъснато расте, което говори, че в България започва да се развива едно производство не само за собствена консумация, а и за износ. Консумацията на глава от населението е около 5,2 кг и непрекъснато расте”, заяви Греков.
За 2013 г. от стопански риболов до 30 ноември в Черно море са заловени 9204 т, в Дунав - 112 т, във вътрешни водоеми - 9890 т. Това е повече от предишни години. Тенденцията е на постоянен ръст на улов на риба у нас, посочи Греков.
От началото на годината са направени 19 000 проверки в страната и са конфискувани 205 000 м бракониерски мрежи, заловени са стотици хиляди тонове незаконно уловена риба, поясни министърът. Той допълни, че в момента българската риба е много по-евтина от тази в Европа.
Проверките преди Коледа не са установили опасни храни да се продават по магазините. Българската агенция за безопасност на храните не само по тези празници, а постоянно прави проверки за наличие на опасни вещества. Особено е засилен контролът преди празниците. Особено стриктен е контролът към вносните продукти, разясни Греков.
Българските производители на свинско са увеличили производството си с 5%. През миналата година 75% е било вносното свинско, а 20% - българско. В някои случаи българското месо е по-скъпо, защото ние не получаваме дотации, коментира министърът.