Търсене на
контакти на фирми
 

Мария Габриел: Иновациите и образованието ще са ключови в Зелената сделка

Мария Габриел: Иновациите и образованието ще са ключови в Зелената сделка

Иновациите и образованието ще са ключови в Зелената сделка. Това каза българският комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел в интервю за БНТ.

„Как ще направим така, че даден регион да има друг икономически модел, ако хората не са подготвени с необходимите умения, ако те не са готови за следващите видове работни места. Как ще съумеем да ги убедим, че трябва да се отиде в друга посока, ако преди това много ясно не е казано, че инвестициите са достатъчни така че икономически регионът да продължи да се развива. Това е голямата опасност. Ако мерките не бъдат добре обмислени, всъщност разделението между региони и държави-членки може да стане още по-голямо.“, посочи Габриел.

„Нашата идея, когато в бъдеще инвестираме в изследвания и иновации, не е да инвестираме в определени компании, в определени сектори и определени държави-членки. Идеята е да инвестираме и да дадем помощ за всички онези, които ще ни подкрепят в усилието, постепенно да покажем, че се грижим за околната среда, защото ще ни струва повече, ако не предприемем нищо.“, каза Мария Габриел и подчерта, че това трябва да стане с усилията на всички.

„Рамката на Зелената сделка е зададена, посоката е зададена. Сега предстои да бъдат обявени много други конкретни инициативи, по които България, както и останалите държави-членки, трябва да се позиционират. На 14 януари беше обявен Фондът за справедлив преход – ето нещо, което трябва да продължи да бъде ясно дискутирано. 7,5 млрд. евро със сигурност не са достатъчни, за да може този фонд да позволи на регионите в преход наистина да достигнат целите, които са заложени, и това да става с грижа към хората в тези региони. Това ще бъде в центъра и на моя ресор.“, отбеляза Мария Габриел.

Предстоят още инициативи, например за Кръговата икономика, обясни още Мария Габриел. „На този етап е важно да се следи внимателно всяка една инициатива и държавата много бързо да определи своята позиция, да има обединение между секторите, които ясно да посочат спецификата на България и от какво имат нужда. Когато има яснота, Европейската комисия се отнася с внимание към това искане.“, посочи българският еврокомисар./agrozona.bg

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави