Почти половината от глобалното население е с наднормено тегло и в същото време изхабяваме 1/5 от храната, която произвеждаме – около 88 милиона тона само в ЕС. Милиони граждани на ЕС нямат прилично хранене и за тях това е ежедневие.
Проблемът ще бъде адресиран от стратегията „От фермата до трапезата“, като ключов градивен елемент на европейската Зелена сделка, която ще бъде оповестена през май 2020 г., обяви еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакидес по време на международното изложение „Зелена седмица“ в Берлин. Безопасността на храните ще стане все по-решаваща през следващите години, каза още тя. Населението на света расте, докато ресурсите намаляват. Навиците на консумация се променят непрекъснато, подчерта Стела Кириакидес.
Относно предложението на Германския земеделски съюз 20% от бюджета за земеделие да бъдат разпределени за екосхеми, еврокомисарят Войчеховски каза по време на форума „Зелена седмица“, че екосхемите ще бъдат предложени от държавите членки, но трябва най-малкото да има списък, предложен от Европейската комисия. На въпроса дали идеята, че устойчивостта трябва да означава промяна в диетата към повече растителна храна, комисар Войчеховски отговори че това също е избор на държавите членки. ЕК няма да принуди фермерите да ликвидират животните си и да произвеждат растения. Това ще се решава на национално ниво в Стратегическия план./agrozona.bg