91 са фирмите, които имат право да произвеждат брашно и хляб по стандарт „България“, научи „Агрозона“ от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Според дадените разрешения от агенцията най-много хлебопроизводители по стандарт има на територията на област Велико Търново. Там те са общо 10, следвани от областите Бургас и Хасково, където има издадени разрешения на по 7 производителя. 6 са фирмите със сертификат в Русенско, по 5 са в Благоевград, Добрич, Пловдив, София – град. Общо в 27 области в страната има хлебопроизводители, които могат да произвеждат шестте вида хляб по стандарт „България“. Единствено в Смолянско няма сертифициран за производство на брашно и хляб субект.
В страната от няколко години има утвърдени стандарти за производство на три типа брашно: бяло, „Добруджа“ и типово, както и хляб от тях. През есента на 2019 г. от БАБХ бяха утвърдени още три нови стандарта за брашно: пълнозърнесто-пшенично, ръжено и ръжено-пшенично и пълнозърнесто-пшеничен, ръжен и ръжено-пшеничен хляб. Очаква се производството на хляб по тези стандарти да започне от началото на 2020 г., прогнозира преди време пред „Агрозона“ Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, тъй като производителите имат нужда от технологично време, за да внедрят новите опаковки и рецепти в практиката. Според нея интересът към производството на хляб по стандарт се увеличава, въпреки че цената на продуктите е с около 12% по-скъпа.