Търсене на
контакти на фирми
 

Двама учени спечелиха наградата Предприемачи в науката с бизнес проекти

Двама учени спечелиха наградата Предприемачи в науката с бизнес проекти

Най-атрактивно представените проекти в конкурса Предприемач в науката на фондация Карол Знание си поделят наградата от 30 000 лв. Журито, съставено от лекторите в програмата Предприемачи в науката, реши, че победители в изключително конкурентното състезание са Недислав Веселинов и Илиян Попов.
 

Инж. Недислав Веселинов е докторант във Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". В конкурса той представи Експериментално конструкторско бюро "Фотоника" с целия екип, създал първия български авиационен симулатор – „ФОТОНИКА“. Симулаторът работи, използва се за забавление и обучения. Намира се в Руски културно-информационен център. Проектът, който ще бъде финансиран със средствата от наградата е Планетариум в София.
 

Д-р Илиян Попов е гл. асистент в Институт по Електрохимия и енергийни системи „Акад. Евгени Будевски“ към БАН. Неговият проект е Екологична батерия магнезий-въздух за индустриално приложение. По време на конкурса показа работещ прототип на батерията, която използва за производство на електроенергия солена вода, въздух и евтин, биологично безопасен метал – магнезий. Прототипът се разработва с индустриална цел - приложение в електрически морски/речен транспорт.

Всички 14 претенденти за наградата на фондация Карол Знание участваха в обучението Предприемачи в науката, където усвояваха предприемачески и презентационни умения. Лекторите по програмата са жури в конкурса, който се проведе на 12 декември. Двамата учени се откроиха не само с проектите си, но и с начина, по който ги представиха.  Всеки учен участва в надпреварата с бизнес проект, базиран на научната си разработка. Така вместо с научни презентации, се конкурират с business pitch за наградата от 30 000 лв. Журито беше в ролята на инвеститорите, които решават кой проект да подкрепят.

„Ако смятате, че учените правят скучни и неразбираеми презентации, участниците в Предприемачи в науката ще ви изненадат приятно", коментира Милена Петкова, изп. директор на фондация Карол Знание.

Изненада се и журито, когато в залата бяха донесени два огромни телескопа, а скоро след това пред очите им се издигна един дрон, прелетя пред екрана, измъкна се през отворена врата и се издигна над сградата, като в същото време на един монитор всички можеха да видят на живо картината, снимана от безпилотното устройство. Това беше част от представянето на инж. Недислав Веселинов, който дойде с целия екип от Конструкторско бюро "Фотоника". За да демонстрира възможностите на проектите си, той беше донесъл допълнителни монитори и техника. На един монитор залата гледаше през камерата на дрона, а на друг застина – „Имаме първия си корпоративен клиент“.  Докторантът от физическия факултет представи сегашната дейност, в основата на която е авиосимулатора и няколко проекта, по които вече работят.

Със средствата от наградата ще бъде финансирано изграждането на планетариум в София, за който вече има готов проект.
 

Д-р Илиян Попов от своя страна също въвлече журито в бизнес идеята си. Всеки един от „инвеститорите“ получи картонче с едно от възможните приложения на разработваната батерия с празно място за цена. Той прикани оценяващите да напишат хипотетична цена и ако имат идеи за допълнителни приложения. Показа работещ прототип на екологичната батерия Магнезий-въздух и на място наля солената вода, с която се използва като електролит. Това прави батерията изключително безопасна за използване. Другият ключов елемент – магнезият- е 1000 пъти по-разпространен в земната кора и океаните от лития, и също е безвреден за човешкия организъм. Членовете на журито имаха възможност да пипнат и разгледат прототипите в тази и още няколко презентации.
 

В залата беше монтирана и временна VR геолаборатория, която е част от проекта на инж. Таня Славова. Тя е носител на докторантската стипендия на фондация Карол Знание като докторант в УАСГ, а сега е преподавател в МГУ – София. Участниците в конкурса и членове на журито се разходиха виртуално в един реален ръкав на софийското метро, за да видят студентите могат да изучават и изследват обекти, без да напускат учебните зали.

Членове на журито определиха като впечатляващ конкурса и някои признаха, че са били свидетели на най-добрите бизнес презентации, които са виждали. Всеки един от представените проекти е по значима тема с потенциал за практическо приложение, а някои вече са и регистрирани полезни модели, като „Абразивно тяло“.

Към наградата от 30 000 лв., София Тех Парк предоставя възможности за всички участници в програмата Предприемачи в науката. Отличените на първите три места ще получат 6 месеца безплатно работно място в Co-Working пространството на София Тех Парк, среща с екипите от Лабораторен комплекс и възможност за допълнително кандидатстване за финансиране на проекта. Всички останали ще получат за 3 месеца безплатно работно място и coaching  сесия за проектите си.

Наградите ще бъдат връчени на 23 януари 2020 г. Тогава ще бъде дадена и докторантската стипендия на фондация Карол Знание, чиито носител ще бъде обявен в близките дни.

Конкурсът Предприемач в науката се провежда за втори път. Самият конкурс е финал на програмата Предприемачи в науката, създадена от фондация Карол Знание за млади български учени с практическа и предприемаческа насоченост. За наградата се състезават само участници в обучението, а журито е съставено от лекторите в програмата, които са и предприемачи, и учени-предприемачи. Тази година бяха включени и четирима ментори, единият от които дойде от Милано за среща с участниците. В първото издание м.г. наградата спечели докторант от МУ в София – д-р Иван Лютаков с проект за електронно хапче. Тогава той спечели 30 000 лв. за разработката си, за която вече има прототип и предстоят тествания с животни./ngobg.info
 

Всички участници и проекти вижте тук.

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави