Търсене на
контакти на фирми
 

Петнадесети национален конкурс „Иновативно предприятие на годината" 2019: Финалисти и победители

Петнадесети национален конкурс „Иновативно предприятие на годината

Националният конкурс „Иновативно предприятие на годината" се организира от  Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, АРК Консултинг, Еnterprise Europe Network – България, Представителството на ЕК в България, с подкрепата на Генерална дирекция “Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП“ на Европейската комисия и Единен център за иновации на БАН в медийно партньорство със списание "Икономика" и икономически портал Economic.bg, Computer World, Kaldata.bg, списание „Българска наука“ и Успелите.бг.

Фирмите финалисти в конкурса „Иновативно предприятие на годината“ получават и правото да използват марката на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ - „Високи постижения в иновациите“. Церемонията за връчване на марката ще се състои на 30 януари 2020 г. в Президентството. Финалистите ще получат и възможност да достигнат до потенциални международни партньори и клиенти във всички икономически сфери, в рамките на Еnterprise Europe Network в над 60 държави.

 

По време на Петнадесетия национален иновационен форум, Президентът Румен Радев връчи наградите на отличените предприятия в следните  области според въздействието на иновацията:

 За „Пазарно лидерство“ почетна статуетка и грамота получава Ултрафлекс Корпорейшън ООД.

Ултрафлекс Корпорейшън ООД е разработила новаторска система за индукционно нагряване, приложима във всички сектори, свързани с термообработката на материали - индустриалната, бижутерската, лабораторната, зъботехническата и медицинската електроника. Тя се състои от отделни модули, позволяващи паралелно нагряване на различни материали съобразно различни параметри. Дава възможност и за допълнително добавяне на модули при необходимост от повече мощност. Има реализирани продажби в САЩ, Канада, Турция и Индия.

В областта  „Зелена иновация” за 2019 г. с почетна грамота и статуетка се отличава Интернешънъл Пауър Съплай АД.

Интернешънъл Пауър Съплай АД създава автономна хибридна токозахранваща система за управление на добита електроенергия от възобновяеми източници, първата в света с приложен модулен принцип в захранването. Дава възможност работата на повреден модул да бъде поета от останалите. Позволява съхраняване на излишната енергия в акумулаторни батерии за по-нататъшно използване. Експлоатира се на 7-те континента, в над 60 държави, в рамките на 1500 инсталации, в т.ч. в райони без достъп до електропреносна мрежа или с ненадеждна такава.

В категорията Социална иновация” за 2019 г. с почетна грамота се награждава Найкомс ЕООД.

Найкомс ЕООД е създател на система от хардуерни и софтуерни продукти и услуги в областта на телемедицината – станция за телемедицина; програма за онлайн аудио-видео консултация между лекар и пациент; куфарче с безжични диагностични устройства с възможност за автоматично съхраняване, прехвърляне и споделяне на данните и други. Станцията се използва в 30 болници - в общини в областите Русе и Сливен, в „Пирогов“ и „Св. Анна“, и други.

За „Иновативно новостартирало предприятие“ за 2019 г. с почетна грамота се отличава Пауър Дрон ООД.

Пауър Дрон ООД разработва софтуер за автоматизиран анализ на данни от техническа инспекция на електропроводи и друга енергийна инфраструктура на основата на заснемане с дрон. Използват се алгоритми, базирани на изкуствен интелект, машинно обучение и автоматично разпознаване на изображения. Основните приложения са: за регулярна инспекция, спешна инспекция при авария и оценка и картографиране на инфраструктурата.


За „Качество на живот“ за 2019 г. с почетна грамота се награждава ПроВиотик АД.
 

ПроВиотик АД създава лиофилизиран пробиотик на основата на щам Lactobacillus bulgaricus, изолиран от кокиче и отгледан в био зеленчуков сок,  с бактерицидни свойства спрямо причинителя на язвата Helicobacter pylori, алтернатива на тройната антибиотична терапия. Изследвания с продукта са направени в Harvard University, ИСУЛ и Софийския университет, като научният екип включва и нобеловия лауреат Бери Маршал.


За „Иновация за развитие на таланти“ почетна грамота получава Юбитрак ООД.
 

Юбитрак ООД автоматизира процеса на събиране на данни за представянето на футболисти и отбори чрез прилагане на алгоритми за компютърно зрение и машинно обучение върху видео материал. Софтуерът разпознава обектите на терена, разделя отборите, идентифицира всеки играч и следи обектите до края на срещата. Технологията е достъпна и за малки лиги. Фирмата работи с детско-юношеските отбори на „Левски“ и „Левски-Раковски“.

За „Иновация в креативните индустрии“ с почетна грамота се отличава ЗенАрт ООД.

ЗенАрт ООД разработва  каталог от реални исторически, културни и природни дестинации във виртуална реалност като използва двуизмерни автентични изображения и ги интерпретира в 3D-обекти. Налице е и интерактивност. Първият завършен проект са „Белоградчишките скали“ - потребителите могат да си направят виртуална разходка, да стрелят с възрожденски пушки, да научат повече за богатата история на местността чрез аудио-разказвача и т.н. Следващите проекти са „Олимп“ и „Карибски острови“.

За „Иновационен мениджмънт“ с почетна грамота се награждава Лийнплъм ЕООД.

Лийнплъм ЕООД създава платформа за мобилен маркетинг за изграждане на по-дългосрочни и ефективни взаимоотношения между маркетинг специалисти и потребители на мобилни устройства посредством персонализирани кампании в реално време. Изгражда и процеси за развитие на ИТ-талантите във и извън фирмата и се отличава с висока степен на иновационна организация и култура.

Финалисти

в Конкурс за иновативно предприятие на годината 2019 (по азбучен ред)

Ай Райс Мeханикс 357 ЕАД e създателят на роботизирано вертикализиращо помощно средство за хора с двигателни увреждания, позволяващо безопасно и сигурно движение в изправена позиция на тялото и повишена степен на достъпност до отдалечени и разположени на високо предмети.

Алфика ООД разработва първата промишлена инсталация за култивация на микроводорасли в България – фотобиореакторна система, създава и произвежда и иновативни продукти  на базата на микроводорасли, в т.ч. и свежа спирулина.

Анкол ЕООД създава система за управление на налягането на гумите по време на движение и при висока скорост, в зависимост от пътната настилка, метеoрологичните условия и товара на автомобила, с възможност за монтиране на всяко превозно средство.

LAM’ON ООД разработва биоразградимо фолио за печатната индустрия, което не се различава от стандартните ламинати като здравина и оптични качества (гарантирани за минимум 10 г.), но се разгражда на 100% до 1 месец при наличието на подходящи топлина, влага и микроорганизми.

ЛогСентинел ЕООД разработва решение за съхранение на сигурни одитни следи, свързани с бизнес дейностите, в частен (персонализиран) блокчейн, позволяващо мониторинг на процесите и засичане на аномално поведение, и сигурна база данни, криптираща всеки запис по отделно, особено ценна за съхраняването на лични данни и високо чувствителна информация.

ОС Имплантс ООД създава 3D-принтираща платформа за изкуствени кости за производството на анатомични и хирургични модели за обучението на студенти и специализанти и на персонализирани импланти за хора и животни, разработени съобразно индивидуалните особености на пациента.

OfficeRnD ЕООД разработва софтуерно решение за управление на споделени работни пространства, даващо възможност на споделените офиси да автоматизират и интегрират най-важните си процеси (резервиране на стаи и бюра от членовете, взаимодействие между тях и т.н.), използвано от клиенти в над 40 страни и от над 100 000 индивидуални потребители.

Пейхоук ООД създава софтуер, платежни инструменти и услуга за оптимизиране на разходния мениджмънт, с информация за всяко плащане в реално време, алгоритъм, извличащ данни от сканирани/електронни платежни документи, подготвящ ги за осчетоводяване, и собствена карта за разплащания за пълна автоматизация на разходните данни без сканиране.

Про Дрон Сис ООД разработва мултиспектрална аеро камера за прикрепяне към безпилотен летящ апарат за анализ на почви и измерване на вегетация, за предоставяне на дигитализирани агрономически препоръки и изработка на топографски/ вододелни карти.

Пукльовците ООД е създател на едноименната дигитална игра, помагаща на учителя да развива умения за работа в екип и други социални умения у своите ученици на основата на математически задачи и в екологичен контекст (нефтопукльото почиства нефтени петна, прахопукльото -  въздуха и т.н.).

Скейл Фокус АД разработва комплексна програма за привличане на таланти във фирмата, и за развитието на таланти в и извън нея – отворени академии за ИТ-обучение, вътрешно състезание за иновативни идеи с цел пазарна реализация, подкрепа за проектиране на работните пространства от служителите и други.

Смол Фут ООД създава снегоходки за екстремни условия, които да издържат на най-тежките зимни условия, за да заведат хората до най-високите планински върхове; подходящи за стръмни склонове и смесени терени, с регулируема система, даваща възможност за ходене с фиксиран, повдигнат или свободен крак.

Фанте Агро ЕООД разработва козметични състави на основата на екстракт от шафранов минзухар и розово масло, като произвежда и други козметични продукти с екстракт от шафран, отглежда и минзухар и извлича и шафран от него, и предлага размножилите се луковици на минзухара на други предприемачи срещу експертна подкрепа при отглеждането и ангажимент за изкупуване на цветовете./ngobg.info

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави