Търсене на
контакти на фирми
 

46 български фирми с интерес за износ в Румъния, повечето доставят органични храни

46 български фирми с интерес за износ в Румъния, повечето доставят органични храни

46 български фирми проявиха интерес за износ на стоки за Румъния по време на българо-румънски бизнес форум в София, който е част от хранителните изложения в Интер Експо Център. Голяма част от тях са специализирани в производството на органични храни. Други фирми, които проявяват интерес да намерят доставчици в северната ни съседка са производители на месо, хлебни и тестени изделия, замразени продукти.

От румънска страна 20 компании заявиха да се срещнат с български фирми по време на днешния двустранен бизнес форум.

Износът на България за Румъния бележи ръст със 7,1% през 2018 г. Спрямо предходната година. 5 млрд. евро е двустранният стокообмен между България и Румъния през 2018 г., а през първите 6 месеца на 2019 г. той е по-висок в сравнение със същия период на предходната година и възлиза на близо 4 млрд. евро. Това представлява ръст с 5% на годишна база. Износът на българските компании възлиза на 1,2 млрд. евро, което означава, че има баланс в търговските отношения между двете страни, каза по време на форума зам.-министър на икономиката Лазар Маринов.

Днес е знаков ден. Виждам огромен потенциал в работата с колегите от Румъния. Мога да го определя с една дума – синергия.“, каза още той, „Имаме прекрасни дипломатически отношения с Румъния, но най-тесните ни връзки са в областта на икономиката. Министерство на икономиката ще бъде на разположение на всяка инициатива.“.

„Необходимо е да съсредоточим усилия върху общи иновативни проекти с двустранна полза.“, заяви Лазар Маринов и отправи покана към посланика на Румъния да се създаде бизнес коалиция. Секторът на хранително-вкусовата промишленост, машиностроенето, електрониката, електротехниката, ICT са едни от най-бързо развиващите се и трябва да работим заедно.“, посочи още той.

„Хранително-вкусовата промишленост е един от секторите, които са запазени и неволатилен на международните пазари. Общо 6 220 фирми работят в сектор ХВП в България. Голяма част от тях са разположени в Южна България. Оборотът на фирмите в ХВП се е увеличил с 3,7%.“, каза Лазар Маринов.

Ще продължи изграждането на индустриални комплекси в страната, посочи той и допълни, че в момента има свободни терени в Русе./agrozona.bg

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави