Търсене на
контакти на фирми
 

10 млн. лева са предвидени за подкрепа на 320 микропредприятия по европейска програма

 10 млн. лева са предвидени за подкрепа на 320 микропредприятия по европейска програма

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ), част от групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), сключи първото гаранционно споразумение за микрофинансиране в България по Програмата на Европейската комисия за заетост и социални иновации ("EaSI"). Споразумението беше подписано с Микрофинансиращата институция (МФИ) "Джобс", дъщерно дружество на Българската банка за развитие (ББР).

Програмата ще подпомогне малка небанкова финансова институция, насочена към дребния предприемачески сектор в България, чрез подобряване на достъпа до финансови услуги и потенциален мултиплициращ ефект върху създаването на работни места и местното икономическо развитие, съобщиха от ББР.

Сделката е подкрепена с гаранция от бюджета на ЕС по Инвестиционния план за Европа - Плана Юнкер - и неговия Европейски фонд за стратегическо развитие (ЕФСИ), който позволява на групата на ЕИБ да инвестира в повече и често по-рискови операции.

Гаранцията по Програма "EaSI", която ще мобилизира 10 млн. лева (приблизително 5,1 млн.евро) в полза на 320 микропредприятия, ще подкрепи инвестиционни и оборотни кредити, както с фиксиран погасителен план, така и револвиращи кредити. Тя ще обхваща и микро-лизинг операции, предоставени на микро-предприятия и самостоятелно заети лица, работещи в различни сектори на икономиката, включително на стартиращи предприятия, с акцент върху предприятията, създадени от млади предприемачи, жени, занаятчии и дребни фермери.

Портфейлът от микро-кредити по Програма "EaSI" е насочен към всички български региони. Предлагането на продукта ще се осъществява чрез клоновете на МФИ "Джобс" и БББР, местни агенции на Министерството на труда, мрежи на бизнес центровете и потенциално различни платформи за онлайн кредитиране.

Тази операция между ЕИФ и МФИ "ДЖОБС", осъществена за първи път в България, ще подобри достъпа до финансиране за микро-предприятия, особено в селските райони, характеризиращи се с по-бавно икономическо развитие, каза Алесандро Тапи - главен директор инвестиции на ЕИФ.

Радвам се, че се реализира първото гаранционно EaSI споразумение в България. Това е отличен пример на Европейския стълб на социалните права в действие, подкрепящ заетостта и равните възможности за всички, включително жените и младите предприемачи в селските райони, които са изправени пред трудности при достъпа до финансиране, за да започнат и развиват бизнеса си, изтъкна Мариан Тисен, комисар по заетостта, социалните въпроси, умения и трудова мобилност.

Програмата на Европейската комисия за заетост и социални иновации (EaSI) е финансов инструмент на ЕС за насърчаване на високо ниво на качествена и устойчива заетост, която гарантира социална защита, преодоляване на социалното изключване и бедност и подобряване на условията на труд. Опирайки се на своя механизъм за споделяне на риска, МФИ "Джобс" ще подобри достъпа на микрофинансиране за уязвими групи и микро-предприятия, отбеляза Ангел Джалъзов, изпълнителен директор на МФИ "Джобс" към ББР.

Микропредприятията, които искат да кандидатстват за заем по EaSI, могат да се свържат с клоновете на Микрофинансиращата институция "Джобс".

ЕИФ няма да предоставя пряка финансова подкрепа на предприятия, но ще прилага механизма чрез местни финансови посредници като микрофинансиращи институции, институции за социално финансиране и гаранционни институции, както и банки в страните-членки на ЕС и други страни, които участват в Програмата EaSI.

Гаранционното споразумение за микрофинансиране беше подписано в рамките на годишната среща на миноритарните акционери на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), която се провежда в София и на която домакин е Българската банка за развитие.

В стратегическия диалог по общи приоритети участват представители на ЕК, ЕИБ, ЕИФ и висши мениджъри на 26 частни и публични финансови институции от 16 държави.

Във фокуса на вниманието е разширяването на ролята на финансовите инструменти в новия програмен период 2021-2027 година. Ще бъдат обсъдени достъпът до гаранцията по програмата "Invest EU" и ролята на националните насърчителни банки, стълбовата оценка, финансовото участие на държавите-членки и перспективите за бизнес развитие на Фонда.

Събитието утвърждава ролята на ББР като национална банка за развитие пред международните й партньори в годината на нейния 20-и юбилей.

Българската банка за развитие е акционер в ЕИФ от 2003 г, когато е подписано и първото гаранционно споразумение между банката и Фонда.

Групата на ББР има няколко успешни съвместни програми с ЕИФ: микро-финансиране по Програма "Прогрес", контра-гаранция по Програма "КОСМЕ"/План "Юнкер" за ББР и Националния гаранционен фонд, гаранция за Микрофинансиращата институция "Джобс" по Програма "Прогрес" и участие в Инициативата SIA (Social Impact Accelerator).

Мажоритарни акционери на ЕИФ са ЕИБ с 58,53 % от капитала и ЕС, представляван от ЕК, с 29,71%. Миноритарният дял от 11,76% се държи от 34 финансови институции от публичния и частния сектор, сред които и ББР./dir.bg

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави