Търсене на
контакти на фирми
 

Новата пчеларска програма променя модела на финансиране за оборудване и лабораторни анализи

Новата пчеларска програма променя модела на финансиране за оборудване и лабораторни анализи

На 15 октомври 2019 г. изтича срокът на прилагане на Националната програма по пчеларство за тригодишния период 2017 – 2019 г. След като Европейската комисия одобри новата Национална програма по пчеларство за тригодишния период 2020 – 2022 г., сега проектът на Наредба за условията и реда за прилагане на мерките от програмата е качен за обществено обсъждане на сайта на обществен консултации на Министерски съвет.

За първи път в новата тригодишна програма е променен моделът на финансиране на разходите за закупуване на ветеринарномедицински продукти, извършване на лабораторни анализи за изследване на физикохимичните показатели на пчелния мед, както и за закупуване на кошери, отводки и пчелни майки. В предходните програми се възстановяваше фиксиран в програмата % от одобрените разходи при спазване на лимити за отделните активи, определени със заповед на министъра. При този начин на финансиране се наблюдаваше тенденция на изкуствено завишаване на пазарните цени на активите, както и формиране на неусвоен ресурс по Програмата, поради първоначално заявяване и одобряване на инвестиционни разходи с начислен ДДС, които впоследствие се изплащат без ДДС.

В новата Програма е предвидено финансирането на горепосочените разходи да се извършва въз основа на фиксирани ставки на финансовата помощ. Тези ставки са разписани в текста на Програмата, като по мярка Б за закупуване на ветеринарномедицински продукти са определени ценови групи, въз основа на определените със заповед на министъра на земеделието, храните и горите лимити за 2019 г. Най-високият размер на финансовата помощ е в девета ценова група и е в размер до 9,80 лева на пчелно семейство. Този размер представлява 81,7 % от стойността на най-високия лимит за ветеринарномедицински продукти за 2019 г. или 12 лв. Стойността на финансовата помощ за ветеринарномедицински продукти във всяка от останалите ценови групи е изчислена съобразно лимита за всеки от тези продукти за 2019 г. спрямо този процент.

В условията за подпомагане са посочени допустимите кандидати за подпомагане по всяка една мярка от Програмата. По част от мерките, бенефициери могат да са сдружения на пчелари, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел в обществена полза, групи и организации на производители на пчелен мед и пчелни продукти, признати по съответния ред от министъра на земеделието, храните и горите, като целта е да се засили ролята на пчеларските сдружения и да се насърчат земеделските стопани – пчелари да се сдружават за по-добро представяне на пазара на произведените от тях продукти. В раздела е разписано кои разходи се финансират, както и размера на финансовата помощ по отделните дейности.

В проекта на Наредба са разписани редът и срокът за подаване на заявленията за подпомагане, извършването на административни проверки относно заявените данни и обстоятелства, както и за сключване на договорите с класираните по съответния ред бенефициери. Уредени са също така редът и сроковете за подаване на заявления за изплащане на финансовата помощ. Земеделските стопани могат да подадат отделно заявление за плащане за всяка една дейност по чл. 4, за която са сключили договор за изпълнение.

В отделни приложения към проекта на Наредба са посочени всички активи (ВМП, пчеларско оборудване за първичен добив и обработка на пчелния мед, прикачен инвентар за подвижно пчеларство, модели кошери), които кандидатите могат да заявят за подпомагане по отделните мерки и дейности от НПП 2020 – 2022. В приложения са разписани и критериите за оценка на проектите за осъществяване на практика на приложните изследователски програми в областта на пчеларството и пчелните продукти, както и за оценка на заявленията по инвестиционните дейности от мярка А „Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари“ и мярка В „Рационализиране на подвижното пчеларство“, както и по мярка Д „Мерки за подкрепа на подновяването на пчелните кошери в Европейския съюз“./agrozona.bg

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави