Търсене на
контакти на фирми
 

Големите търговци на храни ще докладват всеки месец цените си и количествата

Големите търговци на храни ще докладват всеки месец цените си и количествата

Големите търговци на храни в Европейския съюз всеки месец ще трябва докладват цените и количествата храни, с които оперират. Новите изисквания на ЕК към докладването на цени и количества ще трябва да бъдат приложени от държавите членки най­-късно до 1 януари 2021 година.

Правилата се отнасят за основни селскостопански продукти, които имат съществено значение за състоянието и развитието на селскостопанския сектор в Общността. Такива продукти са месо, яйца, млечни продукти, плодове и зеленчуци, полски култури, захар и зехтин. По този начин се цели да бъде постигнато ниво на прозрачност на пазара, което да осигури на земеделските стопани по-стабилна и конкурентна среда, в която да осъществяват своята дейност по веригата за предлагане на храни.

Новите изисквания са заложени в  Регламентът на Европейската комисия за увеличаване на прозрачността на цените във веригата за предлагане на храни. Документът беше гласуван и приет от Комисията по обща организация на селскостопанските пазари – формат „Хоризонтални въпроси”.

Това е третият елемент от цялостната политика на ЕК за затвърждаване позицията на земеделските стопани като значима икономическа единица, от която зависи стабилността на веригата. Забраната на нелоялните търговски практики и стимулирането на сътрудничеството между производителите са другите два елемента, които допълват прозрачността на пазара.

Уведомленията ще бъдат на месечна база, като крайният срок за предоставяне на цените и количествата ще бъде 25-то число от месеца. В обхвата на регламента попадат тези оператори, чието производство заема 2% от общото производство на съответния продукт за ЕС. В случай, че в държавата членка няма производители с такъв дял, ще бъдат докладвани данните на тези оператори, които с дейността си влияят на националната икономика и допринасят за развитието на сектора./agrozona.bg

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави