Търсене на
контакти на фирми
 

Търсим партньори от Германия за защита на българската позицията по ОСП

Търсим партньори от Германия за защита на българската позицията по ОСП

Министър Десислава Танева е обсъдила лично с президента на КОПА Йоахим Руквид позициите на България във връзка с преговорния процес по Общата селскостопанска политика на ЕС. „Надявам се, че той ще направи всичко възможно в предстоящите дебати и комуникации на ниво ЕС ние да получим необходимата подкрепа. Винаги сме работили добре с Германия.“, каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на дискусията на тема „ОСП 2021-2027“, която е организирана от Национална селска мрежа и Министерството на земеделието, храните и горите, съобщава ruralnet.bg.

Доброволното прилагане на т.нар. „зелени мерки“ и екологизирането на ОСП са били сред основните теми в разговора между двамата, по думите на Йоахим Руквид, президент на германската асоциация на фермерите и президент на европейската фермерска организация КОПА.

„Вчера министър Танева помоли да разкажа как в Германия изпълняваме тези цели. В моята страна вече се обсъжда процесът по екологизиране на ОСП. Поканихме различни неправителствени организации, защото е важно да се вземат позициите на повече заинтересовани страни в този процес.“, посочи Йоахим Руквид.

„С министър Танева обсъдихме също обвързаната подкрепа. 19 държави-членки на ЕС са въвели тази мярка. Разбирам, че тя е важна за България. Между 2005 г. и 2010 г. Германия напълно се отказа от обвързана подкрепа.“, допълни той.

„Твърдо против сме таваните на плащанията по проектите. Малките би трябвало да бъдат подпомагани с плащания за първите хектари, а не чрез ограничаване на плащанията с тавани.“, според него.

Днешната среща е част от ангажимента на министерство на земеделието за прозрачност в процеса по създаването на националния стратегически план във връзка с Общата селскостопанска политика, посочи министър Танева по време на дискусията. „Няма как всички да бъдат доволни, важното е в този дебат сами да установим важните за страната национални цели, приоритети и да ги заложим и програмираме.“, допълни тя./agrozona.bg

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави