Търсене на
контакти на фирми
 

НОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ В АКТУАЛИЗИРАНИТЕ ГОДИШНИ ПЛАНОВЕ НА ОПЕРАТИВНИТЕ ПРОГРАМИ

НОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ В АКТУАЛИЗИРАНИТЕ ГОДИШНИ ПЛАНОВЕ НА ОПЕРАТИВНИТЕ ПРОГРАМИ

Актуализация на Индикативните си годишни работни програми приеха голяма част от Управляващите органи на Оперативните програми в България на проведените през последния месец заседания на Комитетите за наблюдение. Актуализираните си програми вече публикуваха ОП „Региони в растеж“,  ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, ОП „Околна среда“, ОП „Развитие на човешките ресурси“, ОП „Иновации и конкурентоспсобност“ и  Програмата за развитие на селските райони.

Новото в актуализираната работна програма на ОПРР за тази година е планираното за края на годината обявяване на процедура „Енергийна ефективност в периферните райони – 3“. Кандидати по нея ще могат да бъдат 28 общини на малки градове от 4-то ниво на Националната полицентрична система. Сред тях, от територията на Благоевградска област, попадат градовете Разлог и Сандански, които ще могат да кандидатстват с проекти за внедряване на енергийна ефективност и обновяване на жилищни и административни сгради, образователна, културна и социална инфраструктура.

Доста нови процедури са включени в обновената Индикативна годишна работна програма на ОПОС. Голяма част от тях обаче не предвиждат подбор на проекти, а са с директно предоставяне. Общините от Пиринско ще могат да кандидатстват по процедурата за рекултивация на депа, както и по процедура „Екосистемно-базирани решения за превенция и управление на риска от наводнения“.  Община Благоевград е определена освен това и за конкретен бенефициент по процедура „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух – 2“, която се очаква да бъде обявена в края на 2019 г.

Три са процедурите, които са добавени в  работната програма на ОПРЧР, и които се очаква също да бъдат отворени до края на 2019 г. „Професионална интеграция на младежи от резидентни услуги“, „Нов шанс за социално включване“ и „Гарантиране на качеството и ефективността на социалните услуги“ се очаква да стартират през месец септември. Само първата от тях обаче ще бъде чрез подбор на проекти и по нея за финансиране ще могат да кандидатстват работодатели, НПО, социални предприятия, общини, доставчици на социални услуги.

Четири са новите процедури, добавени в програмата на ОПИК на 2019 г. Три от тях обаче са с директно предоставяне и не предвиждат подбор на проекти. Съществуващи иновационни клъстери, сдружения по смисъла на ЗЮЛНЦ и юридически лица, регистрирани по ТЗ съвсем скоро ще могат да кандидатстват за финансиране от 200 000 до 1,5 млн. лв. по процедура „Развитие на иновационни клъстери“. Има промени, касаещи сроковете за обявяване на процедурите, по които ще могат да кандидатстват предприятията. С три месеца по-късно – през месец септември, се очаква да бъде обявена процедурата „Стимулиране внедряването на иновации от съществуващи предприятия“. Малко по-късно от очакваното ще стартира и процедурата за създаване и развитие на Регионални иновационни центрове. Към края на 2019 г. ще бъде отворена за кандидатстване и процедура „Дигитализация на МСП“.

Добра новина дойде и за малките земеделски стопани от актуализираната работна програма на ПРСР за 2019-а година. От приетите  преди дни промени в нея, става ясно, че още през тази есен стопаните с икономически обем на стопанството от 6 000 до 7 999 евро СПО ще могат да подават проекти по подмярка 4.2.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти по Тематична програма за развитие на малки стопанства“. По тази подмярка стопаните ще могат да кандидатстват за финансиране до 75 000 евро, които да инвестират в материални и нематериални дълготрайни активи за внедряване на нови продукти  и технологии.

 

 

 

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави