Търсене на
контакти на фирми
 

БАКБ е отпуснала над 22 милиона лева за МСП по програмата COSME

БАКБ е отпуснала над 22 милиона лева за МСП по програмата COSME

Програмата се осъществява  с подкрепата на Европейски фонд за стратегически инвестиции за индиректно финансиране на МСП с гаранционно улеснение и контра-гаранция. Целта на програмата е да осигури лесен достъп до финансиране за МСП през различните етапи на техния жизнен цикъл: създаване, разширяване или трансфер на дейността. С гарантирания по програма COSME ресурс, предоставен от ББР,  БАКБ отпуска инвестиционни и оборотни кредити, и банкови гаранции. Максималният размер на отпусканите кредити е до 150 000 евро, а срокът за погасяване е от 12 до 120 месеца.

Общо подкрепените по Програма COSME и COSME+ на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) от БАКБ са 88 броя малки и средни предприятия. Общия брой на осигурените работни места е 1628.

Отпуснатите кредити са в размер на 22 441 704 лв. , като гаранциите са в размер на 12 227 500 лв. Финансираните по програмата предприятия са предимно от секторите селско стопанство, животновъдство, услуги, търговия на дребно и ресторантьорство.

Те са необходимата основа, върху която трябва да се гради европейската икономика. Един от приоритетите на Европейската комисия е именно насърчаването на предприемачеството и подобряването на бизнес средата за тези предприятия, за да може да им се предоставят повече възможности за реализация на техния пълен потенциал в съвременния икономически пазар.

Самата програма COSME е инициирана от Европейския съюз и е планирана да се осъществи в периода от 2014 и 2020. Програмата разполага с бюджет от 2,3 млрд. евро и е предвидено да осигурява подкрепата за МСП в следните четири направления:

Улесняване на достъпа до финансиране чрез механизма за гарантиране на заеми или чрез капиталовия механизъм за растеж; Подпомагане на интернационализацията и достъпа до пазари;

Създаване на по-добри рамкови условия за конкурентоспособност.

COSME подкрепя развитието на клъстери на световно равнище в ЕС като по този начин насърчава високите постижения и интернационализацията. Специално внимание се обръща на междуотрасловото сътрудничество и подкрепа за нововъзникващи сектори. Програмата COSME се стреми и към ускоряване на цифровизацията на стопанската сфера и насърчаване на електронните умения и лидерство;

Насърчаване на предприемаческата култура. Това се осъществява чрез подкрепата за изпълнение на плана „Предприемачество 2020 г.“, както и програмата „Еразъм за млади предприемачи“ и преход към цифрово предприемачество.

По този начин се намаляват изискванията за предоставяне на обезпечение от страна на бизнеса и се улесняват възможностите за финансиране.

Чрез COSME гаранцията предложена от БАКБ настоящите и бъдещи предприемачи могат да финансират инвестиционни проекти, като покупка на ДМА, изграждане, обновяване на производствени складове, административни площи и покупка на суровини и запаси и други. Също така може да се подпомага финансирането на оборотните нужди на предприятието като покупка на суровини, материали, стоки, външни услуги, ДДС по инвестиционни проекти и други под формата на овърдрафт, кредитна линия или кредит на вноски, както и банкови гаранции за участие в търг, добро изпълнение, плащане и др.

Предимствата за кандидатстване по програмата COSME чрез Българо-американска кредитна банка са:

  • Облекчени изисквания за обезпечения
  • Без такса за разглеждане на документи
  • Повече възможности за финансиране
  • 0% комисиона за управление при финансиране на „Проекти със социално въздействие“
  • Максималното общо възнаграждение за поемане на ангажимент по Банкова гаранция е до 2 % годишно

„БАКБ традиционно подкрепя „зелената икономика“ и насърчава предприемачеството и устойчивия бизнес в България. Банката осигурява изгодни условия за своите клиенти, като дава шанс за подобряване на конкурентоспособността на предприятията и подкрепя  иновативни проекти, включително и на стартиращи компании“, коментира  Емил Величков, ръководител отдел „Европейски програми и финансови институции“./agrozona.bg

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави