Влагаш 10 000 лева, печелиш 20 000 евро - на тази формула се надяват десетки начинаещи фермери, решили да отглеждат охлюви, предаде "Телеграф".Краят на април и началото на май е идеалният период за изграждане на такова стопанство, твърдят експертите. Бизнесът набира скорост у нас, особено след като се оказа, че много от българските мекотели съдържат млечно-кисела бактерия с изключително лековити качества, обясни д-р Валери Велков, началник-отдел "Здравеопазване на животните" в Областната дирекция по безопасност на храните във Видин.
Изкупните цени на нашите мекотели на чуждия пазар еса по 3-4 евро за килограм. Производството обикновено започва с 1 декар, от който през първата година може да се изкарат 4-5 тона. Според разпоредбите до 25 април всички, които отглеждат охлюви във ферми, трябва да декларират наличните количества в сътоветната РИОСВ€ До 1 май се подават уведомления за организирани пунктове за изкупуване на охлюви. Самото събиране и изкупуване продължава от 10 май до 30 юни. Тогав много хора хукват по поляните и пълнят цели чували с надеждата да изкарат някой лев от гадинките. Изкупната цена в пунктовете е между 40 и 60 ст за килограм.
Началната инвестиция за изграждане на едно стопанство излиза между 10 и 15 хиляди лева за декар. Тя включва разходите за малките охлювчета, фураж, добавки и водна инсталация. Най-скъпат част от инвестиията е дървения материал, кото се поставя, за да може мекотелите да се прикриват през нощта или от от жаркото слънце.
В продължение на 6 месеца охлювите изискват ежеминутно внимание - наглеждане, хранене, напояване, после обиране, съхранение и търсене на пазар. Най-големите потребители на охлюви са Испания, Франция, Италия, Белгия. В България цената на порция от 300 грама по морето е около 4-5 лева.