Търсене на
контакти на фирми
 

„Не е нужно да си герой, за да спасиш живот. Можеш просто да дариш кръв"

„Не е нужно да си герой, за да спасиш живот. Можеш просто да дариш кръв

14 юни е обявен от Световната здравна организация за Световен ден на доброволния кръводарител и има за цел да насочи общественото внимание към изключителната значимост на даряването на кръв именно от доброволни и безвъзмездни кръводарители, както и да им се отдаде заслужена благодарност за спасяването на милиони хора всяка година. Избран е точно този ден, защото това е рождената дата на Карл Ландщайнер – австрийски учен, откривател на AB0-системата на кръвните групи. Откритието му прави възможно преливането на кръв и представлява истинска революция в здравеопазването, за което получава Нобелова награда през 1930 г.
 

Целта, която си поставя Световната здравна организация, е до 2020 г. всички държави да набират нужните им количества кръв изцяло от доброволни, неплатени кръводарители. България не успява да достигне дори 25%.  За последните 10 години процентът варира между 21% и 24%.

Стефка и съмишлениците й започват да проучват в какво се корени проблемът и по какъв начин могат да помогнат да преодоляването му. На първо място откриват, че за хората липсва информация и всъщност не познават проблема с кръводаряването у нас. На второ място, изискванията към кръводарителите и наличието на противопоказания позволяват на едва 40% от потенциалните дарители да даряват кръв, а от тази група в България изключително малко го правят. Кръводарителите у нас са под 24 на 1000 души, което ни поставя на едно от последните места в Европа. В същото време, всеки ден в България над 600 човека имат нужда от кръвопреливане. Накратко, нуждаещите се са много повече от тези, които помагат. Третият проблем е, че 75% от даряващите са роднини на нуждаещите се  и даряват само за свой близък или са такива, които го правят срещу незаконно заплащане. И в двата случая кръводаряването е по принуда и по спешност. От БОДК обясняват, че и платеното, и роднинското кръводаряване са опасни, защото когато човек има интерес, притиснат е от обстоятелствата или му се плаща, то той е склонен да скрие противопоказанията си, а това може да се окаже рисково за пациентите, на които се прелива кръвта. Стефка обяснява, че в кръвните центрове кръвта се изследва само за СПИН, хепатит и сифилис – всичко останало остава в нея и ако дарителят не е изцяло добронамерен и скрие например, че вчера е приемал лекарства, неговата кръв може да бъде прелята на човек, който е алергичен към тези лекарства. Именно затова Световната здравна организация обявява като безопасно единствено доброволното кръводаряване. Презумпцията е, че когато човек дарява кръв безвъзмездно с единствената идея да помогне, той няма да бъде неискрен и ще сподели, ако има противопоказания.

БОДК вярва, че основният начин да се насърчи доброволното кръводаряване е да се популяризира нуждата, да се говори за проблемите, да се предоставя актуална и точна информация. Затова и основната дейност на сдружението е да организира информационни кампании - сред служители на големи компании, като част от събития, в които се включват с информационни щандове, и чрез страницата им във фейсбук – БОДК / BOVBD. Съдействат и за цялостната организация и провеждане и на акции за кръводаряване.

БОДК помага и пряко на хора, които се нуждаят спешно от преливане на кръв. Създават и администрират  системата „Дари кръв”, в която напълно безплатно през сайта на сдружението може да се регистрира всеки, който иска да бъде кръводарител, както и нуждаещите се спешно от кръв. От организацията проверяват регистрираните случаи на нужда и поддържат връзка с близките, докато намерят необходимите дарители. Срещи между дарителя и нуждаещия се не се допускат, за да се избегнат рискове от злоупотреби. Чрез дейността си от БОДК успяват да спасят стотици животи. Съдействали са при случаи на нужда от големи количества кръв като тежки раждания, изгаряния от гръмнала газова бутилка, тежки катастрофи, различни аварии и много други. Благодарение на системата „Дари кръв" успеваемостта на провежданите от тях акции за спешна помощ и намиране на кръводарители с конкретна кръвна група нараства на повече от 91%. Днес в системата им са регистрирани над 1500 човека от цялата страна, а сред целите им e до края на годината броят да достигне 1800, да успеят да актуализират системата и цялостно да реновират сайта.

През годините каузата на БОДК се припознава от много хора. Днес към организацията има повече от 150 доброволци в цялата страна. Ключът към това е, че БОДК се опитва да помага на  всички хора, които ги подкрепят, да осъзнаят добре проблема и смисъла на каузата, за да вярват в нея и в това, че наистина могат да направят промяна към по-добро. Най-зареждащо за всички,  според Стефка, е комуникацията  с хората, на които са помогнали, и техните близки, отзивите и милите думи, които им казват и изпращат. Именно това ги мотивира да продължават въпреки трудностите, защото виждат, че има резултат от усилията и наистина успяват да помогнат.
 

За Световния ден на доброволния кръводарител БОДК започва информационна кампания през фейсбук страницата си, срещи с членове на сдружението и участие в събития. „Важно е човек да е информиран, защото тогава той прави избори на друго ниво, променя културата си. Дори хората да нямат възможност да даряват кръв, ако осъзнаят значението на каузата, могат да се включат като доброволци в работата на сдружението" – смята Стефка. На 14 юни започва и мащабна кампания за набиране на доброволци, които са им нужни във връзка с разрастването на дейностите. Всеки един от желаещите, след като изпрати имейл, ще получи доброволческа карта, в която са изброени различните дейности, от които ще може да си избере тези, които му допадат и в които иска да участва. Дейностите са повече от двайсет и включват планиране и участие в кампании, акции, събития, правене на снимки, участие в развиване и провеждане на проекти, помощ в счетоводството, разпространяване и/или изработка на рекламни материали, писане на текстове за онлайн платформите, поддръжка на сайта и работа със системата „Дари кръв" и др.  /ngobg.info

 

Прибави коментар

   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави