Търсене на
контакти на фирми
 

Наградиха най-модерните български ферми

Наградиха най-модерните български ферми

Състоя се официалната церемония по награждаване на номинираните модерни български ферми, организирани от информационната кампания „Бъдещите лидери в селското стопанство„.

Номинациите са ключово събитие в кампанията, която продължи една година с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Целта й е да представи Общата селскостопанска политика и нейния принос за развитието на родното ни земеделие.

Номинациите за модерна българска ферма се приемаха онлайн до края на миналата година. До втория кръг достигнаха 8 ферми, три от които си тръгнаха с почетни статуетки.

Първа награда в Номинациите за модерна българска ферма беше връчена на малкото семейно стопанство – Киви Реколта. Г-жа Албена Георгиева, собственик на фермата представи изключително вдъхновяващата история на своето стопанство и трудностите, които срещат в желанието си да предложат на пазара завършен продукт: „Ние сме малка семейна ферма, но имаме модерно отношение към храната. Най-лесно се отглежда суровина, но тя трудно се продава като завършен продукт“.
Фермата има затворен цикъл на производство – освен насажденията от киви, които отглеждат, те предлагат интересни и нетрадиционни продукти с киви – сладко, пестил, био шоколад, козметична серия и др., които можете да намерите на фермерските пазари, на които Киви Реколта редовно участват.
Втора награда в Номинациите за модерна българска ферма получи ферма Венец.Т, която отглежда плодове и зеленчуци в био и пермакултурни градини в с. Тодорово и с. Дебнево. Г-жа Катрин Цанев, собственик на фермата, разказа своята история за това защо е предпочела да се завърне в България и да се занимава с устойчиво земеделие. Градините на фермата са създадени след задълбочени изследвания, като в тях се съчетават различни ядливи и други растения, които живеят в симбиоза и се допълват едно друго. Този подход позволява практикуването на устойчиво земеделие .

„Тази награда е за целия ни екип. Каквото произвеждаме е от хора за хора. Гордея се с това, че имаме над 20 работници. Идеята е тази ферма да се издържа сама, но също да помага на хората в този район“, каза г-жа Цанев.

Наградата „Любимец на публиката“ получи Pura Vida Organic Farm – семейна биоферма в с. Аканджиево, обл. Пазарджик, за отглеждане на зеленчуци и плодове по щадящ природата начин. Основатели на биофермата са Кристиан и Валентина Василеви, които преди време напускат космополитния Ню Йорк, за да развиват собствен земеделски бизнес в Пазарджишко.

Официални гости на церемонията бяха г-н Александър Попов, главен експерт в дирекция „Професионално образование и обучение“, Министерство на образованието и науката, г-жа Мариела Пчелинска, Министерство на земеделието, храните и горите и представители на журито, определило победителите в Номинациите за модерна българска ферма – г-н Калоян Стойчев – председател на Национална асоциация на местните инициативни групи в България и г-н Любен Каридов, собственик на КАРО ФРУТ ООД./agrozona.bg

 

Прибави коментар

   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави