Търсене на
контакти на фирми
 

ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК: конкурс за социално ангажирано изкуство

ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК: конкурс за социално ангажирано изкуство

Ако си любител на изкуството със социално значими послания и се вълнуваш от темите на гражданското общество – предизвикай се и участвай в конкурса на събуждащите артисти ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК на Български център за нестопанско право*.

                                                         От 23 април до 26 май 2019 ни изпрати твои авторски фотографииилюстрации или текстове, които разказват за:

>>>  въздействаща сила на гражданското сдружаване за общи каузи,

>>>  енергията  на протестите и хората в тях,

>>>  смисъла от свободата на словото и борбата за нея.

Творбите могат да стъпват на реални случки и събития или да отразяват личното ти отношение като творец към значимостта на правото на сдружаване, правото на мирни събрания или свободата на словото за всички нас.

Произведенията ще бъдат оценени от жури с дългогодишен професионален опит. Най-въздействащите творби ще получат символични предметни награди и ще бъдат включени в специална изложба за социално ангажирано изкуство.  Авторите на произведенията, класирани на първо място във всяка от трите категории, ще получат парична награда в размер на 250 лв.

ПРАВИЛА ЗА УЧАСТИЕ

  • Авторските фотографии, илюстрации и текстове трябва да изследват и/или да изобразяват отношение към гражданските права и свободи като фундаментален елемент на демократичните общности и по-специално по отношение на: правото на сдружаване (в сдружения, фондации, читалища, неформални групи), правото на мирни събрания (протести, митинги, манифестации) и свободата на словото.      
  • Всеки автор може да подаде до 5 свои творби за участие в конкурса.     
  • В категория „ФОТОГРАФИЯ“ се приемат професионални фотографии и любителски снимки (дигитални или аналогови).
  • В категория „ИЛЮСТРАЦИЯ“ се приемат рисунки, живопис, илюстрации, графични изображения, колажи, типографски работи и комикси;
  •  В категория „ТЕКСТ“ се приемат есета, текстове с поезия, проза, както и публицистични текстове. Творбите трябва да са с максимална дължина до 3,000 думи.

КОЙ МОЖЕ ДА УЧАСТВА

В конкурса могат да участват български творци, в това число студенти и ученици, без ограничения за възраст или опит. Приемат се работи на утвърдени автори, както и се окуражава кандидатстването на творци, които са в началото на своята творческа кариера.

Не е задължително участниците да имат професионален творчески опит или техни творби да са били излагани или публикувани.

КАТЕГОРИИ И ЖУРИ

Авторите могат да участват във всяка от 3-те категории: „Фотография“, „Илюстрация“, „Текст“. Творбите ще бъдат разгледани и оценени от жури от изтъкнати професионалисти и културни деятели в съответната категория:

I. Жури в категория „ФОТОГРАФИЯ“:

  • Веселина Николаева – наративен фотограф, завършва документална фотография в Академията по изкуства в Утрехт Холандия, темите ѝ са винаги със социална значимост, с което изразява своята позиция на творец и граждански активна личност.
  • Мирослав Маринов – фотограф, съосновател на Софийска фотографска школа; един от вдъхновителите на "Аз мога - тук и сега".
  •  Христина Ташева – фотограф, концептуален артист, чрез творчеството си изразява активна гражданска позиция, като част от фотокнигите ѝ третират теми като миграция и национална идентичност.
  • I. Жури в категория „ИЛЮСТРАЦИЯ“:
    • Велина Мавродинова – графичен дизайнер, илюстратор, съосновател и творчески директор на студио Enthusiasm.
    • Розалина Буркова - визуален артист, илюстратор и режисьор на анимации, работила за марки и организации като Human Rights Watch, Ultra Music, Polyvinyl Records, Gucci, както и за различни социални каузи и проекти с фокус върху правата на жените, борбата срещу половите стереотипи и насилието над жени.
    • Николай Димчевски – художник, от 2005 г. се занимава с живопис и има реализирани над 15 изложби; участвал е в множество пърформанси, пленери, музикални проекти.
    • Минчо Тодоров – художник и скулптор, завършил Националната художествена академия в София със специализация „Скулптура – форма и движение“.
    • III. Жури в категория „ТЕКСТ“:

      • Марин Бодаков - литературен редактор на вестник „К" и преподавател по журналистически жанрове, публицистика и критика в СУ „Св. Климент Охридски“.
      • Стефан Иванов – поет, драматург, носител на „Икар“ за най-добро представление за пиесата „Медея – майка ми“ (2013 г.) и номинация за  „Икар“ (2014 г.) за драматургия на пиесата „Между празниците“.
      • Силвия Чолева – радиожурналист, отговорен редактор на редакция „Култура“ и водеща на предаването „Артефир“ на програма „Христо Ботев“ по БНР, пише поезия, фрагменти, литературна критика.
      • Зарина Василева – журналист в онлайн медията mamaninja.bg, докторант в СУ „Св. Климент Охридски“ с изследване за ефективността при осъществяването на социалните каузи в онлайн среда.

      НАГРАДИ

      Най-въздействащите и свързани с темата творби ще бъдат удостоени със символични предметни награди и по една парична награда за първо място във всяка категория в размер на 250 лв.

      По-широката селекция произведения ще бъдат включени в специална изложба и публично представени през юли 2019 в Къщата на гражданските организации и Зона 21 в София.

      ИЗПРАЩАНЕ НА ТВОРБИТЕ

      Дигиталните копия на авторските фотографии, илюстрации и текстове се изпращат онлайн във формат: jpeg, png, pdf или word или, ако са по-големи от 5 MB – чрез линк за сваляне на файловете от платформа за безплатно споделяне (например, WeTransfer.com; dox.bg; tranz.it; dropbox.com) на имейл:contest@bcnl.org, лице за контакт – Айлин Юмерова.

      Към авторските произведения кандидатите посочват категориязаглавие и кратко описание на творческата идея/замисъл (не по-дълго от 1 страница). Кандидатите посочват и две имена, имейл и телефон връзка.

      Краен срок за кандидатстване - до 26 май 2019 г., включително. /ngobg.info

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави