Търсене на
контакти на фирми
 

Големият печеливш от Брекзит е...Амстердам

 Големият печеливш от Брекзит е...Амстердам

Холандците имат способността да извличат полза от неприятно развитие на ситуацията. Да припомним само, че 20% от земята в тази държава е "открадната" от морето. Затова не е изненада, че именно един от холандските градове - Амстердам - се очертава като големият печеливш от Брекзит, пише Politico.

Разбира се, никой в града не е щастлив от излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, но същевременно направеното до голяма степен компенсира и минимализира щетите и дори постига резултати, които без това едва ли биха били възможни.

Фактите са наистина впечатляващи. През 2018 година Амстердам привлече рекордните 153 чуждестранни компании, които разкриха 7200 нови работни места и то в сектори, където заплащането е над средното за ЕС.

Половината от тези нови работни места се откриват благодарение на решението на Великобритания да напусне Европейския съюз. Добрият резултат е в резултат на бързата реакция на кметството, което създаде специален екип, начело със заместник - кмет, който да рекламира възможностите за приемане на напускащи острова бизнеси. И работата толкова се разрасна през миналата година, че екипът нае допълнително хора да работят по привличането на чужди компании.

Може би най-големият успех на Амстердам е приемането на Европейската агенция по лекарствата, която напусна Лондон поради Брекзит. Градът спечели в конкуренция с още няколко европейски мегаполиса, благодарение на добрата си инфраструктура ,транспортните връзки и масовото разпространение на английски език. Само тази агенция открива нови 900 работни места.

Сред останалите компании, прехвърлили дейността си в Амстердам са такива като японския гигант Sony, оператора на тв канали "Дискавъри", дъщерни дружества на няколко банки. Водят се и разговори с още 250 чуждестранни компании за евентуално прехвърляне в Холандия. Особеното е,че повечето развиват висококвалифициран бизнес и устроилите се в Амстердам дори вече си имат прозвище - наричат ги Брекзит бежанци.

"Когато отида в магазина или при моя бръснар, или при лекаря си, там хората ми казват - о, ти си поредния британец, пристигнал в Холандия заради Брекзит. А аз съм доволен, защото градът е красив, има добре развит обществен транспорт и кметството се грижи за чистотата много добре", казва Майкъл Скот, 30-годишен IT разработчик, прехвърлил се в Амстердам през ноември миналата година./dir.bg

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави