Германският трудов пазар ще има нужда от поне 260 000 имигранти годишно в средносрочен до дългосрочен план и много от тях ще трябва да дойдат от страни извън ЕС. Това сочи изследване, публикувано днес и цитирано от ДПА.

Според проучването, направено за института "Бертелсман", населението на страната в трудоспособна възраст ще се свие с около 16 милиона души, или около една трета, до 2060 г. заради застаряването и ниската раждаемост.

Авторите посочват, че имиграцията от страни от ЕС вероятно ще намалее през идните четири десетилетия, тъй като в повечето членки на общността стандартът на живот се повишава и следователно техните граждани ще имат по-малко стимули да емигрират към Германия в търсене на работа.

Ще бъдат необходими около 146 000 имигранти от ЕС и близо 114 000 от държави извън блока, за да се балансират демографските промени в Германия "до степен, която е приемлива за икономиката", се посочва в изследването.

Миналата година Германия прие имиграционен закон, с който се надява да привлече квалифицирани работници от страни звън ЕС в опит да покрие хроничния недостиг, припомня ДПА./dir.bg