Търсене на
контакти на фирми
 

Броят по 500 лева на рибарите за кило черен хайвер

Броят по 500 лева на рибарите за кило черен хайвер

Цената на черния хайвер започва от 500 лева за кило на черно при рибарите, но може да достигне и доста повече. От женска моруна с тегло 200 кг, в която има 40 кг хайвер, може да се спечелят 20-30 хиляди лева на черния пазар. В момента у нас обаче е забранен уловът на есетрови, от които се добива най-скъпата деликатесна храна в света. Засега забраната е в сила до края на 2015 г.На дребно хайверът върви по 2000 евро, пише "Монитор". Високата цена е твърде привлекателна за нарушителите, които имат интерес към улов на дивите риби, но засега в Агенция „Митници” няма заловен нелегален хайвер, каза вчера координаторът на програма „Води” Иван Христов по време на международна конференция, посветена на опазването на есетровите риби в Дунав. От шестте вида, които се срещат в голямата европейска река, към момента са останали само четири - моруна, руска есетра, пъструга и чига. Вече напълно са изчезнали атлантическата есетра и шипът. Рекордът за най-тежка моруна, уловена в България, е 920 кг, но той датира още от времето на Балканската война. Риби с тегло 200-400 кг обаче са били хващани в наши води, но изключително рядко заради намалялата популация.

В България има доста добри ферми за есетрови риби, като най-голямата е в село Болярци, каза д-р Йордан Господинов, изпълнителен директор на „БГ Фиш”. Заради черния хайвер в рибовъдните стопанства се развъждат предимно руски есетри. Те започват да дават хайвер след 6-7 година, затова в магазините се продават предимно мъжки екземпляри. Регистрираните ферми за есетрови риби са общо 58, активни към момента са 44, а от тях 14 рибовъдни стопанства са декларирали производство на есетрови риби за 2013 г., съобщиха вчера от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Интересът към тях постоянно расте и някои получиха европейско финансиране по ОП „Рибарство”. Тези видове риба се отглеждат сравнително лесно, защото са примитивен вид, живеят повече на дъното, хранят се с всичко и не са претенциозни, уточни д-р Господинов.

България е сред най-големите производители в Европа на черен хайвер, като лидери в този бизнес са Италия и Франция. Големи ферми има вече в Китай и Иран, а Русия също се завръща на пазара на черен хайвер, след като създаде големи есетрови стопанства.

По последни данни у нас са произведени 300 тона есетрова риба за консумация, и около 6 т черен хайвер. Стоката от нашите ферми се продава между 300 и 600 евро за кило. Най-добър прием има в Германия, Франция, Швейцария и дори САЩ. Хайверът от дивата природа е значително по-скъп, с помощта на различни тестове обаче се определя без проблеми произходът на стоката.

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави