Цената на черния хайвер започва от 500 лева за кило на черно при рибарите, но може да достигне и доста повече. От женска моруна с тегло 200 кг, в която има 40 кг хайвер, може да се спечелят 20-30 хиляди лева на черния пазар. В момента у нас обаче е забранен уловът на есетрови, от които се добива най-скъпата деликатесна храна в света. Засега забраната е в сила до края на 2015 г.На дребно хайверът върви по 2000 евро, пише "Монитор". Високата цена е твърде привлекателна за нарушителите, които имат интерес към улов на дивите риби, но засега в Агенция „Митници” няма заловен нелегален хайвер, каза вчера координаторът на програма „Води” Иван Христов по време на международна конференция, посветена на опазването на есетровите риби в Дунав. От шестте вида, които се срещат в голямата европейска река, към момента са останали само четири - моруна, руска есетра, пъструга и чига. Вече напълно са изчезнали атлантическата есетра и шипът. Рекордът за най-тежка моруна, уловена в България, е 920 кг, но той датира още от времето на Балканската война. Риби с тегло 200-400 кг обаче са били хващани в наши води, но изключително рядко заради намалялата популация.
В България има доста добри ферми за есетрови риби, като най-голямата е в село Болярци, каза д-р Йордан Господинов, изпълнителен директор на „БГ Фиш”. Заради черния хайвер в рибовъдните стопанства се развъждат предимно руски есетри. Те започват да дават хайвер след 6-7 година, затова в магазините се продават предимно мъжки екземпляри. Регистрираните ферми за есетрови риби са общо 58, активни към момента са 44, а от тях 14 рибовъдни стопанства са декларирали производство на есетрови риби за 2013 г., съобщиха вчера от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Интересът към тях постоянно расте и някои получиха европейско финансиране по ОП „Рибарство”. Тези видове риба се отглеждат сравнително лесно, защото са примитивен вид, живеят повече на дъното, хранят се с всичко и не са претенциозни, уточни д-р Господинов.
България е сред най-големите производители в Европа на черен хайвер, като лидери в този бизнес са Италия и Франция. Големи ферми има вече в Китай и Иран, а Русия също се завръща на пазара на черен хайвер, след като създаде големи есетрови стопанства.
По последни данни у нас са произведени 300 тона есетрова риба за консумация, и около 6 т черен хайвер. Стоката от нашите ферми се продава между 300 и 600 евро за кило. Най-добър прием има в Германия, Франция, Швейцария и дори САЩ. Хайверът от дивата природа е значително по-скъп, с помощта на различни тестове обаче се определя без проблеми произходът на стоката.