През първата половина на 2026 година се очаква да бъде открита съвместната научноизследователска лаборатория на българската държавна компания "Ел Би Булгарикум" и японския гигант "Мейджи" (Meiji). Основната ѝ цел ще бъде да изследва и популяризира ползите от традиционното българско кисело мляко - продукт, който отдавна е символ на връзката между България и Япония, съобщиха от министерството на икономиката.
Новината стана известна след среща на министъра на икономиката и индустрията Петър Дилов с Катсунари Матсуда, главен изпълнителен директор на Meiji Holdings Co., в централата на корпорацията в Токио. В разговорите участваха още Бунджиро Яо, директор на млечните продукти в "Мейджи", и Мариета Арабаджиева, посланик на България в Япония.
По време на срещата двете страни обсъдиха нови възможности за сътрудничество — както в научните изследвания, така и в производството на иновативни продукти. Лабораторията ще бъде част от стратегическото партньорство между двете компании, заложено в споразумението, подписано през октомври 2024 г.
"Създаването на тази лаборатория показва важната роля на "Мейджи" в популяризирането на българското кисело мляко по света", заяви министър Дилов. От своя страна Бунджиро Яо подчерта, че проектът е изключително важен за компанията и ще задълбочи изследванията върху здравословния ефект и новите технологии за производство на млечни продукти.
Според данни, представени на срещата, близо 95% от японците вече разпознават българското кисело мляко, а над 20 милиона японци започват деня си именно с него. Партньорството между двете компании продължава повече от 50 години, превръщайки "Българско кисело мляко" в добре позната марка не само в Япония, но и в други страни от Азия.
"Това е пример за дългогодишно доверие и споделени ценности между България и Япония", каза министър Дилов, като допълни, че подобни партньорства подпомагат устойчивото икономическо развитие и двустранните отношения.
Компанията Meiji е най-големият производител на млечни продукти в Япония, чийто асортимент включва прясно и кисело мляко, сирена, сладоледи, както и здравословни храни и напитки.
Сътрудничеството между България и Япония отбелязва нов стратегически етап тази година и бе акцент и по време на участието на страната ни на световното изложение ЕКСПО 2025 в Осака, където българският павилион представи иновациите и традициите на страната ни под темата "Saving Lives" ("Спасяване на животи")./dir.bg