Търсене на
контакти на фирми
 

ЕК одобри странджанския билков чай като защитено наименование за произход

 ЕК одобри странджанския билков чай като защитено наименование за произход

Европейската комисия одобри включването на нов продукт в регистъра на схемите за качество на селскостопанските продукти и храни: „Странджански билков чай“ от България като защитено наименование за произход (ЗНП).

Странджанският билков чай се отглежда в планината Странджа в Югоизточна България. Чаят има характерен аромат, съчетаващ мента, липов цвят и нотки на сушени плодове, и има висока антиоксидантна активност. Отглеждането е изцяло ръчно и следва традиционни практики, адаптирани към уникалните варовикови почви в региона, високите нива на слънцегреене и влажния морски бриз.

Така уникалният за България чай става част от европейския регистър на защитените селскостопански продукти. Целта е да се защитят наименованията на определени продукти, за да се популяризират техните специфични характеристики, свързани с географския им произход и традиционните умения, използвани при тяхното производство. Благодарение на признаването на географски означения потребителите могат да имат доверие, че дадени продукти са качествени, а производителите – да реализират по-добре продукцията си.

Това е второто Защитено наименование за произход от региона на Странджа, след „Странджански манов мед“. Регистрацията отваря нови възможности за местните производители, които отговарят на одобрената спецификация и ще бъдат контролирани от акредитирана сертифицираща организация.

Билковият чай се произвежда от листа и цветове на растение от рода Sideritis (семейство Lamiaceae). Култивирането следва да се извършва само върху площи с подходящи за целта изложения и тип на почвите (алкални почви, които може да са и около варовикови скали), максимално близки до флористичните характеристики в самородните находища на растение от рода Sideritis. Такива са в района на петте общини в Странджа: Малко Търново, Приморско, Созопол, Средец и Царево. Продуктът се отличава с характерен леко сладникав вкус, деликатен ароматен букет и високо съдържание на антиоксиданти и фенолни съединения. Чаят се използва не само като напитка, но и като природно средство с доказани антибактериални и антивирусни свойства.

Регистрацията в европейските схеми за качество допринася за съхраняването на българското кулинарно и културно наследство, опазването на околната среда и биологичното разнообразие, устойчивото развитие на селските райони и повишаването на  пазарна стойност и разпознаваемост на продукта чрез европейското лого.

С включването на „Странджански билков чай“ в регистъра, България вече има шест защитени храни в ЕС – три Защитени наименования за произход („Странджански манов мед“, „Българско кисело мляко“, „Българско бяло саламурено сирене“), две Защитени географски указания („Горнооряховски суджук“, „Българско розово масло“) и седем продукта с Характерен традиционен специалитет./agrozona.bg

 

 

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави