Търсене на
контакти на фирми
 

Иновации и търговия с месни продукти: България и Румъния засилват партньорството си

 Иновации и търговия с месни продукти: България и Румъния засилват партньорството си

Насърчаването на иновациите и развитието на търговията в сферата на колбасите и пакетираното сурово месо бяха във фокуса на скорошно заседание на Съвместната българо-румънска земеделска комисия. Срещата, проведена в село Букшани, окръг Гюргево, подчерта значението на сътрудничеството между държавни, местни институции и бизнеса за изграждане на по-силен и устойчив регионален потенциал в животновъдството. Заместник областният управител на Русе, Георги Георгиев, акцентира върху партньорството като ключ към справяне с предизвикателствата и развитие на съвременни пазари.

Георгиев отчете, че Съвместната българо-румънска земеделска комисия е не просто формална структура, а символ на партньорство, доверие и споделена визия в сферата на селското стопанство между държавни и местни институции от една страна и бизнеса от друга.

„В днешния глобален свят, животновъдството и дейностите произтичащи от него не са ограничени в рамките на едно село, регион или дори една държава. Напротив те са част от една по-голяма, динамична и взаимосвързана система. Ето защо нашето общо бъдеще в тази сфера не се гради върху конкуренция между съседи, а върху партньорство, което усилва потенциала на целия регион“, каза още заместник областният управител и посочи, че когато си сътрудничим можем да се справим по-успешно с ежедневните предизвикателства, като фокусът бъде поставен върху устойчивите технологии и съвременните пазари.

Тя отбеляза, че родните производители се конкурират достойно на европейския пазар, защото изнасят качествени продукти и така печелят и съответно успяват да се развиват. По нейни думи има различни такива примери, като сред тях е и този на Свинекомплекса в Голямо Враново.

Припомняме, че само преди дни Свинекомплексът в Голямо Враново участва на едно от най-големите европейски изложения – Грил феста в Букурещ, където определено обра овациите на посетителите, които имаха възможността да опитат изключително вкусното месо от новата порода български прасета „Черен ангел“, която междувременно вече е и запазена търговска марка на предприятието в Голямо Враново.

Георгиев заяви, че съвместната комисия ще продължи да работи активно за прилагането на съвременните аграрни политики в контекста на Европейския съюз, насърчаването на достъпа до нови пазари, с особено внимание върху малките производители, както и развитието на биоземеделието.

В рамките на събитието бе посетено и едно от най-успешните предприятия за производство на колбаси в северната ни съседка – “La Stela”. Фирмата, която е открита през 2000 г. и в последния четвърт век се утвърди като лидер в бранша, разполага с асортимент от над 80 собствени продукта. Капацитетът на предприятието на ден е между тон и тон и половина, като около тон се пада на варените и пушени колбаси, а не повече от 500 кг. на прясното месо. Предприятието работи изцяло с румънско месо, като 80% от общия дял се пада на свинското. Останалите 20% са за пилешко, телешко и овче месо. Във фирмата работят 86 магазина, като тя разполага и с 6 собствени магазина, от които два са в Букурещ. Предприятието е изградено изцяло със собствено финансиране и е сред най-високо технологичните в този сектор в Румъния./agrozona.bg

 

 

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави