Търсене на
контакти на фирми
 

Ателиета за обреден хляб отварят врати в Родопите за „Европейска столица на културата – Пловдив“

Ателиета за обреден хляб отварят врати в Родопите за „Европейска столица на културата – Пловдив“

Серия от ателиета отварят врати в Родопите като част от програмата на Европейската столица на културата – Пловдив 2019. Обединяващата тема на инициативите е „Хлябове в обредните традиции на Родопите“. Всяко едно от ателиетата е тематично и ще ни научи на конкретен обреден хляб – как се приготвя, какви са символите върху хляба, каква е конкретната традиция в региона.

Проектът се осъществява в партньорство между читалище „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“ в село Смилян и „Артел 13“.

В рамките на няколко месеца ще се проведат следните ателиета:

Сватбен обреден хляб – 08-09.02

Обреден хляб за Тодоровден – 22-23.02

Великденски обреден хляб – 15-16.03

Обреден хляб за Гергьовден – 06-07.04

Обреден хляб за новородено, погребения и помени – 18-19.05

Ателиетата са отворени за участие както на интересуващи се участници от страната, така и за родопчани, които желаят да се запознаят в детайли с традициите, свързани с конкретните обреди.

Ателиетата са част от Програмата „Пловдив 2019 – Европейска столица на културата“ и са финансирани от проект Пловдив 2019 – #Читалища/Plovdiv 2019 – Chitalishta.

„Ние сме част от Пловдив 2019, защото знаем, че Родопите имат традиции и имат не само материално, но и нематериално културно наследство, което не е познато добре на публиката.“, разказа за БТА Илия Годев, секретар на  читалище „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“ в Смилян.

Приготвянето на хляба за празнични поводи е тайнство. За да се пази тази сила, то хлябът трябва да се направи от хората в семейството, например за сватбените хлябове те трябва да се приготвят от близки на семейството на младоженците./agrozona.bg

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави