Търсене на
контакти на фирми
 

България и китайската провинция Шаанси ще си сътрудничат в земеделието и културните ценности

България и китайската провинция Шаанси ще си сътрудничат в земеделието и културните ценности

Опазването на историческите и културните ценности и земеделието са области, в които България и китайската провинция Шаанси могат да си сътрудничат. Земеделските култури от общ интерес са виното, розовото масло, киселото мляко, авиационната промишленост и др. Провинция Шаанси е на 15-то място по икономическо развитие в Китай. От там е започва Пътят на коприната.

Това стана ясно по време на среща между председателя на Българска търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и екипа му и делегация водена от заместник-губернатора на провинция Шаанси Вей Зенгюн. В разговора с китайската делегация взеха участие и търговският съветник към Посолството на Китай в София Яо Чаоин, екип от Министерството на външните работи, начело с Маргарита Ганева, директор на дирекция „Външноикономически отношения“, и експерти, занимаващи се със сътрудничеството по Инициативата 16+1.

От 2015 г. Китай насърчава участието на провинцията в инициативата „Един пояс, един път“, за да се развива по-интензивно. С тази цел се организира международно изложение „Пътят на коприната“, в което през 2018 г. участват 57 държави, а специален партньор беше Великобритания. На изложението се сключват договори за трилиони юана. В периода 11 – 15 май тази година ще се проведе следващото издание с 300 хил кв. м. изложбена площ. По време на срещата се отправи покана към български компании и БТПП за участие на изложението. Има идея България да бъде специален партньор на събитието за някое от следващите издания.

Председателят на БТПП добави, че освен в областта на земеделието, извън традиционно познатите за Китай продукти – вино, етерични масла и кисело мляко, българският бизнес може да предложи разнообразни стоки, както и машини и съоръжения за преработката селскостопанска продукция, резервни части за авиацията и автомобилостроенето, мебелна промишленост, с оглед на добивания в големи количества дървен материал в провинция Шаанси. Той посочи, че възможна сфера за сътрудничество е и областта на туризма, но има нужда от улеснено издаване на визи и откриване на преки транспортни връзки.

От гостите бе поискана и допълнителна информация относно градовете в Европа, с които Сиян поддържа преки самолетни линии, за да се търсят възможности за намиране на удобни маршрути за обмен на пътници както с цел бизнес, така и с туристически цели./agrozona.bg

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави