Търсене на
контакти на фирми
 

Къде бихте вложили 10 хил. лева? Ето какво предложиха пазарите през 2018-а

 Къде бихте вложили 10 хил. лева? Ето какво предложиха пазарите през 2018-а

Какво бихте направили с едни свободни 10 хил. лева? Най-лесно е да ги похарчите. Моловете са пълни със стоки, които пълнят окото, а туристическите агенции заливат интернет с екзотични екскурзии. Все пак обаче трябва да се замислим за бъдещето и за това, че тези пари все някога могат да потрябват.

2018 г. не бе особено благоприятна за нашите пари. През последните месеци инфлацията се повиши, а лихвите в банките така и си останаха ниски близо до нулата. 

Ето какво предложиха пазарите през 2018 г.

Кътаме парите под дюшека

Инфлацията в началото на годината бе относително ниска, близо до нулата. В средата на годината обаче последва силно поскъпване на природния газ. На световните пазари се повиши цената на нефта, а оттам последва поскъпване на горивото. На принципа на доминото поскъпнаха и всички останали стоки. Така в края на годината инфлацията се оказа повече от 3%. Така от нашите 10 000 лв. под дюшека реално са останали 9700 лв.

Държим парите си в банка

Ако пък ни е страх от крадци, можем да държим парите си в банка. Не, че в последно време и там е много сигурно. Оказва се, че изчезват пари и от банкови сметки. Последният "ощипан" бе футболистът Мартин Петров. Но все пак са на много по-сигурно място отколкото в дома ни. Освен това можем и да увеличим сумата, която имаме.

Проблемът там е, че 2018 г. не бе добра за лихвите по депозити. Отдавна отминаха времената, когато домакинствата допълваха солидно своя бюджет с лихви от депозити по спестяванията си. Времената вече са други.

Ако вашите 10 000 лв. са на текуща сметка или безсрочен депозит, те щяха да добавят едва 0.1% за цялата година или 10 лв. Така вашата сметка щеше да набъбне до 10 010 лв.

Лихвите по срочните депозити пък не надхвърлиха 0.5% в най-добрия случай. Ако ги бяхте вложили за цяла година, вашите 10 000 лв. щяха да се увеличат до 10 005 лв. максимум.

Всички тези сметки обаче са без да се смятат банковите такси и комисионни, които в някои случаи въобще не са малки.

Вложения на фондовата борса

Ако решите обаче да вложите парите си на фондовата борса, трябва да знаете, че там инвестициите Ви са под изключителен риск. Днес можете да ги удвоите, а утре да загубите всичко. Изключение правят държавните ценни книжа, които от известно време се търгуват на борсата.

Покупка на ДЦК

От известно време на БФБ се котират няколко емисии ДЦК, но доходността при тях рядко надхвърля 0.5% и затова те не са атрактивни за инвеститорите. Търговията при тях е вяла и не може да се разчита на ликвидност.

Покупка на корпоративни облигации

Българският пазар на корпоративни облигации не се отличава със съществена динамика, но интересът към него е сравнително висок, предимно от институционални инвеститори. По окончателни данни, към 1 октомври 2018 година на Българската фондова борса (БФБ), на Сегмент облигации, се търгуват общо 696 246 броя корпоративни облигации от 60 емисии. Общият обем на всички търгувани в момента на БФБ облигации възлиза на 269 165 880 евро и 212 691 800 лева или общо 739 134 503 лева.

Средният месечен оборот с корпоративни облигации варира между 2 100 000 и 2 400 000 лева, показват данните на Infostock.bg, като за месец септември са реализирани сделки с облигации на обща стойност 2 300 617 лева.

Оказва се, че текущата лихва (доходността) към 1.10.2018 г. на дълговите книжа на българските публични дружества е относително висока - от 1 до 8.5%. Най-ниска (1%) е доходността на облигациите на Сердика Пропъртис АДСИЦ, а най-висока (8%) e на Хелд енд уелнес АДСИЦ. По обем най-голяма е емисията на ТБ Централна кооперативна банка (36 млн. евро), а най-малка - на Финанс директ (750 000 евро).

Средната доходност по корпоративните облигации е около 5.5%. Така че, ако решите да вложите вашите 10 000 лв. в такива книжа, те ще донесат около 550 лв. или вашата сметка ще набъбне до 10 550 лв.

Вложения в акции

Тук вече нещата са доста по-сложни, а рискът е доста по-голям. За да се застраховат, вложителите предпочитат да инвестират в няколко компании, така че да диверсифицират риска си. На БФБ София има няколко индекса, които отразяват движението на акциите на компаниите, включени в тях. За съжаление 2018 г. не бе благосклонна към българския фондов пазар. Почти всички индекси отбелязаха понижение, с изключение на BG REIT, който отразява фондове, инвестиращи в земеделски земи.

За годината основният индекс SOFIX загуби 74 пункта или малко над 11%. Така че, ако вашите 10 000 лв. бяха пропорционално вложени в акции от индекса, щяха да се стопят с 1100 лв. или до 8900 лв.

Почти всички акции от този индекс отбелязаха понижение, но имаше и такива, които поскъпнаха. Така например, ако бяхте вложили само в акции на Химимпорт, щяхте да спечелите значителна сума. Те са поскъпнали от началото на годината с 8.44% или за вашите 10 000 лв. щяха да ви донесът допълнително още 844 лв. 

От индекса поскъпнаха още акциите на Холдинг Варна - 10.5% и Еврохолд - 8.8%.

Другите два индекса, отразяващи компании, също отбелязаха солидно понижение с над 8%.

Като цяло, вложението в акции през 2018 г. бе пълна загуба на пари и време.

Вложения в имоти

С 10 000 лв. едва ли ще успеете да закупите жилищен имот с инвестиционна цел, макар че там повишението на цените през 2018 г. бе доста солидно - близо 10%. Има някаква вероятност да закупите земеделска земя, ако са останали дребни парчета след усилената комасация през последните години. Там повишението на цените от началото на годината е с повече от 20%. Така вашите 10 000 лв. при добър късмет биха се повишили с още 2000 лв.

Купуването на земеделска земя обаче не е лесна работа и носи със себе си редица рискове и усложнения. Много по-ефективно, макар и с по-малка доходност, е вложението във фондове, инвестиращи в земеделски земи - АДСИЦ. Те се търгуват на фондовата борса, а доходността при почти всички от тях надвишава 10%. Най-сериозно се повишиха цените на Супер Боровец АДСИЦ - над 13%.

Ако вашите 10 000 лв. бяха вложени в АДСИЦ, щяхте да спечелите поне 1000 лв.

Вложения във валути

Отмина времето, когато хората се редяха на опашки във валутните бюра, за да си купят долари или марки и да спечелят някой лев от валутните разлики. Сега пазарите са технологични и всичко става през компютър. Можете да играете на долара срещу еврото, йената, паунда или срещу която искате валута. Системи за трейдване в интернет колкото искаш.

Но все пак ние имаме 10 000 лв. и да видим какво можем да направим с тях.

Както знаем, левът е фиксиран към еврото и там нищо не може да се случи.

В началото на годината родната валута се котираше към долара на цена 1.62 лв. за долар, а към днешна дата цената е 1.72 лв. Т.е. покупката на долара в началото на годината би донесло на нашите 10 000 лв. печалба от 7% или 700 лв.

Много по-интересна е ситуацията с британския паунд заради Брекзит. В началото на годината той се котираше около 2.20, но след това поевтиня с около 4 ст. Така че при него инвестицията е губеща./dir.bg

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави