Търсене на
контакти на фирми
 

'Турски поток' ще минава през България, 'Газпром' иска капацитет у нас

'Турски поток' ще минава през България, 'Газпром' иска капацитет у нас

"Газпром" официално оповести, че планира да резервира капацитет за новата газопроводна инфраструктура у нас - това показва, че втората тръба на "Турски поток" ще мине през България, обяви министърът на енергетиката Темеужка Петрова.

Съобщението, че "Газпром" има такива намерения, е публикувано в руската информационна агенция буквално минути след като парламентът прие новите промени в Енергийната стратегия до 2020 год. Петрова оцени новината като "много добра".

Министърът обясни, че държавното дружество "Булгартрансгаз" провежда пазарен тест с цел да оцени устойчивостта на проекта и да провери дали има интерес по отношение на реализацията му. По думите на министъра в рамките на първите две необвързващи фази на теста е заявен интерес от няколко компании, а сега предстои откриването на третата обвързваща фаза.

Позовавайки се на съобщение от компанията, ТАСС пише, че "Газпром" е заинтересован от реализацията на проекта и чака обявяването на третата обвързваща фаза, за да резервира мощности. "От условията, които обяви "Булгарстрансгаз" в третата обвързваща фаза, ние ще имаме яснота кой резервира капацитет, какво количество и за колко години", обясни министърът.

Петрова наблегна, че сделката ще бъде сключена в синхрон с българския закон за държавните поръчки и с европейското законодателство и Третия енергиен пакет, за да не бъде прекъснат и този проект като "Южен поток". Престои и изграждането на самата инфраструктура, която ще бъде заплатена от държавното дружество "Булгарстрансгаз".

"Налице е необходимост от изграждане на първите 11 км от турската граница на българска територия и изграждане на газоизмервателна станция. Отделно от това, налице е налична инфраструктура - 151 км, която може да бъде използвана. И отделно от това, трябва да бъдат изградени 484 км до българо-сръбска граница - това е новата част от инфраструктурата заедно с две компресорни станции", допълни Петрова./offnews.bg

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави