"През следващите дни всички ще работим върху текста на политическата декларация за бъдещите отношения както със страните-членки, така и с Европейския парламент. И работата ни ще бъде напрегната. Целта ни е да приключим тази политическа сделка с Обединеното кралство, за да може Европейският съвет да ѝ даде зелена светлина", заяви Мишел Барние.

Британският министър за Брекзита Доминик Рааб междувременно заяви, че подава оставка, тъй като не можел да подкрепи "с чиста съвест" проектоспоразумението с ЕС, съобщи Би Би Си. Според Рааб проектът за Брекзит на Мей застрашава единството на Великобритания. Не мога да подкрепя предложеното споразумение по причини, свързани с бъдещия статут на Северна Ирландия след Брекзит, отбеляза той.

Оставката на Рааб бе последвана от друга - кабинетът напусна и Естер Маквей, която оглавява британското министерство на труда и пенсиите. "Сделката, която представихте пред правителството вчера, не зачита резултатите от референдума", написа Маквей в писмо до Тереза Мей.

Изданието "Хъфингтън пост" пише за трета оставка в кабинета заради несъгласие с проектоспоразумението - тази на зам.-министъра за Северна Ирландия в правителството на Тереза Мей - Шайлеш Вара. Малката северноирландска Демократическа юнионистка партия (ДЮП), която е коалиционен партньор на консерваторите на Тереза Мей, обяви още, че ще гласува срещу плана за Брекзит в парламента.

Какво предвижда най-общо сделката

1. Великобритания ще плати задълженията си към бюджета на ЕС, за които е гласувала в общностните институции. Очертан е преходен срок след оттеглянето на 29 март догодина - до 31 декември 2020 г. (21 месеца).

2. Твърдата ирландска граница се предлага да бъде избегната с оставането на Северна Ирландия в митническия съюз на ЕС.

3. Гражданите на ЕС, които живеят до напускането във Великобритания и британците, които са се заселили на континента, запазват, докато са живи, правата си, включително на социални надбавки и на покана до семействата си да живеят заедно. Изпълнението на споразумението ще бъде под надзора на Съда на ЕС.

Какви са реакциите в британската преса

Повечето медии на острова са единни в скептицизма си към перспективите на сделката и на самата министър-председателка, изтъква в. "Гардиън", цитиран от БТА. Изданието обобщава сериозността на разделението по въпроса със заглавието: "Планът на Мей за Брекзит: разцепен кабинет, разцепена партия и разцепена нация" и отбелязва, че 11 членове на правителството са изразили несъгласие на вчерашното заседание.

"Дейли телеграф" използва думите на самата Мей, за да опише ситуацията: "Предстоят трудни дни." Изданието набляга на вероятността за оспорване на лидерството на министър-председателката и отделя голямо място на критиките срещу споразумението.

"Таймс" заявява, че Мей "прикрива пукнатините" и намеква, че тя е използвала заплахата, че изобщо няма да има Брекзит, за да принуди министрите да се съгласят с нейното проектоспоразумение.

"Дейли мейл" пише за заплаха от "преврат до дни", като същевременно публикува снимка на Мей с надпис "Аз оставам и ще се боря".

"Мирър" насочва към разцеплението в правителството със заглавие "Военен кабинет" и твърди, че 40 бунтари сред консерваторите замислят заговор за свалянето на Мей.

"Файненшъл таймс" пише, че министър-председателката е спечелила подкрепата на правителството за своето споразумение след "яростни дебати" и сега я очаква нова битка в парламента./dir.bg