Търсене на
контакти на фирми
 

Разширяват фабриката за преработка на мед в Масларево

Разширяват фабриката за преработка на мед в Масларево

Фабриката за преработка на мед и пчелни изделия в Масларево се разширява с нова база по европейски проект за 1 млн. евро. Площадката е до действащата от 14 години база на фирмата, чийто собственик е Румен Милев от София. В момента строителна фирма от Плевен извършва строежа на модерното разширение, съобщава „Борба“.

„Пуска се нова технология, която е българска. Тя е вертикална и ще подобри производството на продуктите, а капацитетът е над 2000 тона годишно. Ще има и 7-8 нови работни места. Предвиждаме пусков срок на новата база през април догодина“, каза за в. „Борба“ вчера собственикът.

В момента в предприятието работят 20 души от селото, а ръководител на производството е Цветелина Христова от Раданово. През 2004 г. бизнесменът Румен Милев търси подходящ терен в България, който да е съобразен с удобна транспортна схема. Така попада в Масларево и вдига фабриката до отдавна фалиралата база за производство на капачки. Инвестицията тогава е 1 млн. лв. по САПАРД, а предприятието бе открито в началото на 2005 г. върху площ от 1,4 дка. То преработва около 2000 тона годишно, а продукцията основно е за износ. Процесът е изцяло технологизиран, като при преработката на пчелния продукт до него не се докосва човешка ръка. Новата технологична линия в строящата се база ще бъде същата и заради това е заета малко работна ръка.

Румен Милев е и председател на Асоциацията на преработвателите на мед у нас от години. Преди време 62-годишният столичанин е имал и друг бизнес и се е занимавал с винарни. Сега казва, че си е оставил само меда, а и самият той има символичен брой кошери. Основно за него работят доставчици от Северна България. Произвеждат се няколко вида мед – липа, горски, акациев, от слънчоглед, а самият собственик обича липовия. Той казва,че китайската индустрия, която залива пазара у нас с евтин мед, може да се бори само с качество и традиция./agrozona.bg

 

Прибави коментар

   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави