Търсене на
контакти на фирми
 

КЗК забрани покупката на бизнеса на ЧЕЗ в България от Инерком

КЗК забрани покупката на бизнеса на ЧЕЗ в България от Инерком

С окончателно решение от днес, 19 юли,  Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани придобиването на бизнеса на ЧЕЗ в България от Инерком България на Гинка Върбакова. Всяка от двете страни има 14-дневен срок, за да обжалва решението на регулатора през Върховния административен съд (ВАС), а за трети лица, след вписване на решението в (публичния) регистър на КЗК.

С това се слага край на сагата за покупката на активите на чешката енергийна компания, която снабдява с електроенергия Западна България.

Как реагира борсата

Час след новината акциите на ЧЕЗ Разпределение България поевтиняха и към 13.45 часа загубата е със 11.29% при изтъргувани 64 350 акции, като последната регистрирана е за 220.00 лева за акция. Книжата на другото публично дружество - ЧЕЗ Електро България, също се понижиха, но с 11.21%, при изтъргувани 40 000 акции, като последната сделка е за 19 000 лева за акция.

Към 15.30 часа книжата на ЧЕЗ Разпределение възстановиха част от загубите, като спадът е с 7.26% при изтъргувани акции за 86 540 лева на последна цена от 230 лева за брой. При ЧЕЗ Електро няма промяна.

Аргументите на регулатора

От обосновката за решението на КЗК пише, че кандидатът за купувач е посочил в искането си до комисията, че няма вероятност след сделката да придобие господстващо положение на пазара. В хода на производството регулаторът е изискал становища и информация от Министерство на енергетиката, Комисия за енергийно и водно регулиране, "Електроенергиен системен оператор" ЕАД и от основни конкуренти на участниците в концентрацията.

В процеса на проучване КЗК е установила, че сделката поражда хоризонтални и вертикални ефекти на пазарите. Вертикалните са свързани с припокриване между дейностите на участниците в концентрацията на пазара на производство и доставка на едро на електрическа енергия от фотоволтаични централи. Затова и регулаторът е категоричен, че има опасност сделката да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група предвид вертикално интегрираната придобивана група ЧЕЗ България, която разполага със стабилен финансов ресурс и опит в електроенергийния сектор.

Разположените надолу по веригата на пазарите на разпределение на електрическа енергия, на снабдяване/доставка на електрическа енергия, на търговията с електрическа енергия и на свързаните с търговията услуги по координиране на балансиращи групи, пораждат вертикален ефект на пазарите. От друга страна антомонополният орган смята, че при наличието на съществени вертикални ефекти ще доведе до значително предимство на участниците в концентрацията пред техните конкуренти, което от своя би възпрепятствало ефективната конкуренция на анализираните пазари.

В крайна сметка, наличието на хоризонтални и вертикални ефекти върху пазарите за снабдяване и търговия с електроенергия са сред основните мотиви на КЗК откаже да допусне изпълнението на сделката.

Не бива да се забравя, че със стъпването си на българския енергиен пазар през 2004 година чешката компания обхваща най-голямата група потребители на електроенергия в България - близо 3 млн. души./infostock.bg

 

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави