Търсене на
контакти на фирми
 

Държавна компания ще почисти и дезинфекцира оборите след чумата

Държавна компания ще почисти и дезинфекцира оборите след чумата

Държавна компания ще бъде наета, за да почисти и деинфекцира оборите след чумата по дребните преживни животни. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов след Председателския съвет, който спешно бе свикан днес от председателя на Народното събрание заради усложнената епизоотична обстановка в страната. На него министър Порожанов запозна Съвета с резултатите от пробите и предприетите мерки. Ще се издават протоколи за форсмажор, с които стопаните да ползват и подкрепа по линия на обвързаното подпомагане и преходната национална помощ, каза той.

За овца и коза, които не са под селекционен контрол, минималната сума е 190 лв. на единица животно, а за тези под селекционен контрол – размерът е не по-малък от 250 лв. Днес първите две населени места с огнища на ума по дребните преживни животни ще получат компенсации за животните. Средно 327 лв. ще стигнат до стопаните. Смятаме, че обезщетението, което ще получат стопаните на евтанизираните животни е абсолютно адекватно, заяви министър Порожанов.

70% от обезщетенията, които държавата ще плати, може да бъдат възстановени от ЕК, у нас вече са нейни представители, които да се запознаят с действията на българските власти, обясни Цветан Цветанов. Дадена е и препоръка да се включат по-активно кметовете на общини, да се протоколира цялата информация, с която се запознават местните власти и населението./agrozona.bg

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави