Търсене на
контакти на фирми
 

ЕС: Правете реформи, докато икономиката расте

ЕС: Правете реформи, докато икономиката расте

Стабилността на финансовия сектор, управлението на държавните дружества, по-голям контрол при събираемостта на данъчните приходи - това е основният фокус на препоръките, отправени към България от Съвета на ЕС. Те идват с приключването на цикъла на европейския семестър за тази година. Докладът отбелязва, че сега е моментът за реформи, тъй като икономическата перспектива е положителна.

Препоръките не са изненада. От една страна - защото от години се повтарят и последно присъстваха в началото на годината в доклада за макроикономическите дисбаланси на България. От друга - голяма част от тях се припокриват с поетите ангажименти от страната покрай кандидатурата й по пътя към еврозоната. Според ЕС събираемостта на данъците може да се подобри, нужни са още мерки за намаляване на лошите кредити и подобряване на процедурите по несъстоятелност, а неефективното управление на държавните предприятия ги превръща в риск за бюджета. Изводите са част от доклада на съвета, публикуван в петък.

По-ефективни публични разходи, по-малко необслужвани кредити

Според съвета България трябва да обърне внимание на събирането на данъците и ефикасността на държавните разходи. Макар че данъчните приходи нарастват с годишни темпове от около 10%, експертите считат, че това се дължи на подобряващата се икономическа среда, а не на реално увеличение на събираемостта от страна на администрацията. Под въпрос е поставена и ефикасността на разходите на държавата, която експертите оценяват като "много ниска" в някои сектори.

Положително се оценяват стъпките във финансовия сектор, но се посочва, че предстои да се направи още много. Така например обемът на необслужваните кредити намалява, но все още е голям. Фактор тук е и тромавата уредба на несъстоятелността, която "забавя намаляването на задлъжнялостта на частния сектор и преструктурирането на необслужваните заеми".

Допълнително прегледът на финансовия сектор мина отдавна, а някои последващи мерки все още предстоят. Като например намаляване на рисковете, свързани с експозициите към свързани лица. Нужна е и "адекватна оценка на активите", пише в доклада. Реформата на правната уредба на процедурата по несъстоятелност също трябва да се включи скоро в дневния ред.

Не е изненада, че се обръща внимание на държавните дружества и управлението им, което продължава да е "предизвикателство и не отговаря на международните стандарти". Държавните предприятия показват слаби резултати спрямо отчитаните в частния сектор или други държави от региона, се посочва в доклада. Проблемът с това е, че фирмите имат значителни просрочени задължения, което представлява риск за публичните финанси./capital.bg

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави