Търсене на
контакти на фирми
 

Габрово е лидер по усвоени европейски средства на глава от населението в България

Габрово е лидер по усвоени европейски средства на глава от населението в България

Габрово е областта, в която са усвоени най-много европейски средства на глава от населението в България. Това стана ясно от изказването на заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на среща с бизнеса от региона, организирана от Капитал и ICT Media. Той участва в дискусионен панел заедно със заместник министър-председателя Томислав Дончев, кметът на община Габрово Таня Христова, зам.-кмета на община Севлиево Красимира Йорданова, Николина Хинкова, председател на Съвета на директорите на „ЛС тюбс" и Мартин Заимов, изпълнителен директор на Регионален фонд за градско развитие.

„Габрово е един от най-добре представящите се региони в икономически план", посочи Александър Манолев. По данни на НСИ произведеният брутен вътрешен продукт за областта е 1,2 млрд. лв., а чуждите преки инвестиции в нефинансовите предприятия в областта надхвърлят половин милиард лева, стана ясно от неговото изказване. Габрово е сред областите с най-висока икономическа активност на трудоспособното население - 73%, като равнището на безработица е по-ниско от средното за страната, акцентира още той. „Макроикономическите данни безспорно са добри и нещо по-важно - показват перспектива за устойчив ръст", е мнението на икономическият заместник-министър.

Договори за общо 65 млн. лв. се изпълняват в област Габрово по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност", стана ясно от неговото изказване. „Повече от половината от тези проекти вече са успешно приключили и близо 16 млн. лв. са били ефективно инвестирани в регионалната икономика", посочи Александър Манолев.

Срещата в Габрово е част от проекта "Капитал Градове" - информационна платформа за развитие на местните икономики и на важните градски центрове на България. Целевата аудитория на събитието са местните власти, изпълнителни директори на големите компании в региона, академичното ръководство на Техническия университет, представители на профилирани гимназии и др./infostock.bg

 

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави