Търсене на
контакти на фирми
 

Програмата Smart Lady от Fibank подпомага жените в бизнеса

Програмата Smart Lady от Fibank подпомага жените в бизнеса

Жените на ръководни постове у нас стават все повече, дамите с високи финансови възможности - също. На теория нежният пол върви все по-уверено напред в бизнеса. Както по света, така и у нас обаче жените все още са по-уязвими и с по-малки възможности за развитие в бизнеса от мъжете.

Докладът „Жените, бизнесът и законът 2018", подготвен от Световната банка, измерва правните пречки пред икономическата активност на дамите през последното десетилетие. 50% от държавите в света имат форма на ограничения за работа за жените - в отрасли като минното дело, производството, строителството, енергетиката, селското стопанство, водите и транспорта. В резултат на тези ограничения около 2,7 милиарда жени нямат същите възможности само заради пола си. Пречките пред дамите не спират и в другата половина от страните под различни форми.

В последните две години в Европа са извършени 15 знакови реформи с цел подобряване на икономическата ситуация на жените. Старият континент обаче изостава в осигуряване на защита на жените срещу насилието, особено на работното място.

Когато погледнем статистиката за трудовите възнаграждения на двата пола в България ни става ясно, че равенството продължава да е мисия невъзможна. Последните данни, изнесени през 2017 г., са стряскащи - при сравнение между мъже и жени на един и същи пост, се оказва, че силният пол получава с цели 15% по-високо заплащане.

Средната месечна нетна заплата на жените у нас е 630 лв, докато мъжете взимат средно нетно 715 лева. По-малко са и високоплатените дами. с работна заплата от 1000 до 2100 лв. са 11,3 на сто от жените, докато при мъжете този дял е двойно по-голям – 23 процента.

Отделно от това близо 720 000 жени на трудоспособна възраст у нас нямат възможност да работят заради това, че се грижат за зависим член от семейството - дете, възрастен или болен.

Обобщено можем да кажем, че и у нас, и по света, и сред бедните, и сред богатите, жените имат да извървят още дълъг път до равенството. Смела стъпка към него направи Първа инвестиционна банка, която през март пусна финансова програма, специално разработена за дамите. Тя цели да им помогне при стартирането на бизнес, да им вдъхне увереност и да им даде шанс за по-голямо кариерно и финансово израстване. Специалната програма на Fibank - Smart Lady e насочена към дами, които са предприемачи и управители на бизнес. Тя включва възможности за кредитиранe, съобразени с нуждите на дамите, както и редица нефинансови облекчения. По време на майчинство жените ще получат възможност да намалят месечните си вноски до 75% за 15 месеца. От банката предлагат и спестовна сметка с нарастваща доходност за бъдещето на децата, кредитна карта Diners Fіrѕt Lаdу c вĸлючeнa зacтpaxoвĸa пpи paĸ нa гъpдaтa, oтcтъпĸи пpи пoĸyпĸи в нaд 400 тъpгoвcĸи oбeĸтa, дocтъп дo BИΠ caлoни нa лeтищaтa в цял свят и peдицa дpyги пpивилeгии./offnews.bg

 

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави