В ЕС се използват 100 милиарда найлонови торбички годишно, показват данни на Европейската комисия. Директива, която действа в рамките на ЕС, задължава държавите членки да намалят драстично използването на тънки найлонови торбички за пазаруване, съобщиха от Европейския потребителски център.

В държавите от ЕС полиетиленовите торбички се предоставят срещу заплащане. Обикновено цената им се движи около 0,20-0,50 евро. В някои държави има и допълнителни условия, освен плащането на т.нар. екотакса. В Италия например има забрана да се предоставят безплатно полиетиленови торбички. Обикновено от купувачите се изисква заплащане за биоразградими чантички - най-често от 0,05 до 0,20 евро, в развисимост от размера им.

В Швеция торбичките са разрешени, но обикновено срещу такса от 0,20 до 0,50 евро. Правилата важат от миналото лято, а търговците са задължени да информират потребителите за вредата от полиетиленовите торбички върху околната среда и какви са ползите от намаляване на тяхното използване.

Oт нaчaлoтo нa 2018 г. в Гъpция влeзe в cилa eĸoлoгичeн дaнъĸ въpxy нaйлoнoвитe плиĸoвe зa eднoĸpaтнa yпoтpeбa и те вече се таксуват срещу 0,04 евро. В Кипър също се очаква полиетиленовите торбички да бъдат забранени от 1 юли, като в магазините те ще се продават срещу 0,05 евро плюс ДДС.

В Холандия е позволено да се дават найлонови торбички само срещу заплащане. Все пак има известни изключения от ограниченията, които позволяват на продавача да даде много тънка торбичка на потребителя - например ако е необходимо да се защити по-нежен плод или сурова риба/месо от замърсяване, както и при покупката на течности от магазин на летището (в този случай те трябва да бъдат запечатани в прозрачен плик). Препоръчителната цена е 0,25 евро.

Във Франция някои търговци дават найлоновите торбички безплатно, докато други го правят срещу заплащане. Таксите се движат между 0,10 евро и до няколко евра за платнени чанти.

В Дания найлоновите торбички са разрешени. В част от магазините се получават безплатно, докато във веригите за продажба на храни се дават обикновено срещу такса. В Германия за полиетиленовите пликове обикновено се плаща между 0,10 и 0,30 евро.

В Унгария е разрешена употребата на пластмасови торбички, но обикновено срещу такса от 0,20 до 0,70 евро, която зависи от размера. В Словакия пластмасовите торбички са разрешени, но обикновено се таксуват между 0,03 и 0,05 евро за по-тънките варианти, но потребителите често имат и опция да си купят по-големи и по-дебели, предимно от рециклирани материали./dir.bg