Търсене на
контакти на фирми
 

2,6 млн. евро за българските ученици по схемата за плодове и зеленчуци

2,6 млн. евро за българските ученици по схемата за плодове и зеленчуци

2 590 974 евро ще бъдат отделени за България по схемата за плодове и зеленчуци в учебните заведения за 2018-2019. Средствата за мляко ще бъдат 1 130 879 млн. евро. Окончателното разпределение на финансовите средства от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ) бе гласувано от Комитета по обща организация на селскостопанските пазари. Общо за всички членки ще бъдат разпределени 150 млн. евро за плодове и зеленчуци, а 100 млн. – за мляко и млечни продукти. 

 Средствата ще се използват не само за предоставяне на продукти на учениците, но и за финансиране на съпътстващи мерки, чрез които децата да придобият знания за селското стопанство и здравословното хранене, а обществото да се информира за същността на схемата, както и да се обезпечат наблюдението и оценката на нейното изпълнение. Окончателното разпределение на средствата между държавите членки беше извършено въз основа на броя на децата от 6 до 10 годишна възраст, а за млякото и млечните продукти – и въз основа на усвояването на финансови средства от ЕС по схема „Училищно мляко“ досега. В допълнение към средствата от ЕФГЗ държавите членки могат да предоставят и национално съфинансиране.

В страната ни прилагането на училищните схеми е регламентирано с Наредба за условията и реда за прилагане на схема за предоставяне на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в учебните заведения – Схема ”Училищен плод” и Схема „Училищно мляко“./agrozona.bg

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави