Търсене на
контакти на фирми
 

5G стандартът – първите ще заложат, но и ще рискуват много

5G стандартът – първите ще заложат, но и ще рискуват много

Когато всички се движат в една посока, обикновено си заслужава да погледнете в другата. Това важи в пълна степен и за настоящия порив и вълненията по отношение на новия мобилен стандарт 5G – нещо, което стана доста ясно и по време на Световния мобилен конгрес в Барселона.

Доставчици на телекомуникационни услуги, производители на смартфони и доставчици на мрежово оборудване - всички се надпреварват в приказките и обещанията си за 5G: технологията ще ни донесе по-бърз интернет и най-малкото... ще спаси света. Нищо по-малко от това.

„Технологията ще бъде неописуемо бърза и достъпна навсякъде на ниски цени", каза Виторио Колао, изпълнителен директор на Vodafone, в понеделник. Някои компании очакват да инсталират първите търговски 5G мрежи още през тази година. Поне засега има само тестови опити.

Но и в развитието на тази област има няколко капана и те се наричат разходи, наличност и търсене. На първо място - стъпката от 4G до 5G не е никак лесна и не може да се постигнете с няколко нови мобилни антени. Тази стъпка е необходима, дума да не става: в противен случай мечтите на индустрията за автономно шофиране или пълното свързване на продукцията с интернета на нещата никога няма да се сбъднат.

5G има специалното предимство на така наречената „латентност": това е времето, необходимо за предаването на данните – то трябва да е много по-бързо чрез 5G. Това е необходимо, когато например алгоритмите за управлението на автономните автомобили и сензорите комуникират един с друг. А при над 19 млрд. мрежови устройства в интернет на нещата след две години ще се появят доста данни.

Но кой ще плати? И кой ще прибере печалбата?

Изграждането на нужната инфраструктура е доста скъпо. Само за Европа оценките са за разходи от около 500 млрд. евро. Кой ще ги плати? /investor.bg

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави