Швейцария се превърна в третата страна, която си постави за цел да отглежда какаото си по устойчив начин. 41 членове от швейцарската какаова индустрия се ангажираха поне 80% от производството им да бъде устойчиво, пише foodnavigator.com. Този план е заложен за изпълнение до 2025 г.
През юни миналата година, всички тези компании се обединиха, за да се формира Швейцарската платформа за устойчив начин на отглеждане и преработка на какао.
Страната на шоколада се присъедини към други две европейски държави, които са поели обещанието за какао отгледано по начин не засягащ природата. Още през 2010 г., холандското правителство и индустрията си стиснаха ръцете. Те гарантират, че всички шоколадови продукти, произведени за холандския пазар ще бъдат „напълно устойчиви“ от 2025 година.
Германската инициатива за устойчиво какао, включва около 70 членове, включително и правителствените отдели. Едни от най-големите производители на шоколадови десертчета в страната обещава да използва най-малко 70% какао в крайните продукти, което ще бъде устойчиво. Този план трябва да се реализира до 2020г./Агрозона