Търсене на
контакти на фирми
 

Санкция грози бенефициенти, които ползват един и същи агроном или консултант за проектите си

Санкция грози бенефициенти, които ползват един и същи агроном или консултант за проектите си

За двама земеделци ще се считат, че работят при изкуствено създадени условия, ако ползват един и същи агроном или консултант по няколко идентични/свързани проекта. Това е предвидено в проект на Наредба за условията и реда за установяване на изкуствено създадени условия по заявления за подпомагане със средства от ЕФГЗ и ЕЗФРСР, научи „Агрозона“. Документът, който се обсъжда днес за първи път на работна група в аграрното министерство, не допуска също така едно и също лице да бъде собственик, управител, пълномощник или да ръководи няколко взаимно свързани фирми. Много вероятно е да попаднат в обхвата на проверките собственик или управител, както и собственици на отделни фирми, но със съпружеска или родова връзка. Тази опасност е в сила и за фирмите, които си дават взаимни гаранции за съфинансиране, както и общ документ за ОВОС, общо разрешение за строеж и други документи, свидетелстващи, че инвестицията е предвидена да е обща.

Съмнения буди покупката на стари градини

В проектонаредбата е заложена проверка за изкуствено създадените условия когато земята и/или животните, с които се доказва СПО  са придобити малко преди подаването на заявлението за подпомагане или пък има придобиване на стари, бракувани, неплододаващи  овощни градини или лозя за доказване на СПО. Съмнение за изкуствено създадени условия ще има и когато доставчиците на оборудването са фирми, които не са производители и не са известни в бранша. Индикаторите, въз основа на които ще се правят проверките за изкуствено създадени условия, включват двама или повече бенефициенти, които са регистрирани или извършват дейността си на един и същи адрес.

Съмнения ще породят бенефициенти, които имат идентични офиси или офиси врата-до-врата или споделят производството или офис техниката си (например факс). При положение, че стопаните споделят услуги като ползване на вода, електричество, отопление или съхраняват заедно оборудването и машините си, също могат да станат обект на проверка, гласи още първоначалния вариант на наредбата, която трябва да бъде издадена към Закона за подпомагане на земеделските производители.

Идентични инвестиции на съседни имоти също ще бъдат проверявани

Други индикатори са разделяне на един имот на няколко по-малки и предоставянето им на няколко свързани лица или отглеждане на идентични култури – трайни насаждения създадени на съседни имоти, без ясни граници. Списъкът се допълва от положение, в което двама или повече бенефициенти са с идентични инвестиции на съседни имоти – фотоволтаици/къщи за гости, които образуват голям почивен комплекс. Ако кандидатът не е запознат с проекта и заложените в него дейности, също ще буди съмнение. Недобросъвестност може да се подозира и при бенефициентите, които не са запознати с офертите на доставчиците или ако не могат да уточнят как са установили контакт с тях и как са получили офертите.

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави