Търсене на
контакти на фирми
 

Премахват таксите при плащане с банкови карти в ЕС

Премахват таксите при плащане с банкови карти в ЕС
Хотелските резервации и пазаруването в интернет от чуждестранни търговци занапред ще е по-евтино за българските потребители. Това става възможно, защото от 13 януари е в сила нова евродиректива за платежните услуги, която ограничава допълнителното таксуване, и таксите при плащане с дебитна или кредитна карта в рамките на Евросъюза отпадат. Новината веднага предизвика огромен интерес в България, въпреки че у нас такси при плащане с банкова карта през виртуален или ПОС терминал не се начисляват - нито от търговеца, нито от банката издател. От години съществува и законова забрана търговците да таксуват потребителите за това, че при плащане използват банкова карта, пише в. "Сега".

Улеснението за българските потребители ще бъде най-вече при трансгранични сделки - например при пазаруване в интернет от чуждестранен търговец, при резервиране и плащане на хотелски настанявания, самолетни билети, екскурзии и др. Причината е, че не във всички държави от ЕС досега имаше забрана да се начисляват допълнителни такси за картови плащания, което води до големи различия на пазара и объркване сред потребителите. Новата директива въвежда еднакви правила за всички членки на ЕС, за да гарантира на европейския гражданин, че ако плати с банкова карта стока или услуга от друга държава членка, няма да бъде таксуван допълнително.
 
Новите изисквания на евродирективата са на път да станат част и от българското законодателство. През декември 2017 г. парламентът прие на първо четене новия закон за платежните услуги, изготвен от БНБ и съобразен с директивата.

 


 
 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави