Когато съдбата ти затваря вратата, влез през прозореца, гласи популярната сентенция. Така правят Лидия и Ивайло Заркови. Те напуснали София преди години, за да започнат свой бизнес в земеделието. Мислели, че то е доходоносно, но с времето се оказало, че не е така. Ентусиазирани в началото, харесали си района на Монтана и създали 100 дка ябълкова градина като вложили в нея всичкия си капитал, включително парите от продадения в столицата апартамент.
Когато дърветата влезли в плододаване обаче, се оказало, че реализацията на плодовете е много трудна. Гръцките и македонските ябълки, които се продавали и тогава у нас, много сваляли цената. Семейството опитало да предлага продукцията си по болници и детски градини, но и там не сполучили. Така не можели да си покриват разходите по насаждението и продали градината. От последната реколта обаче били сложили оцет. С всеки месец той започнал да се продава все повече. Така съпрузите се обнадеждили и взели друга, значително по-малка ябълкова градина. Нея я стопанисват до ден днешен, а оцетът има все по-голямо търсене. Как им дошла идеята за оцет? „Когато проучвахме пазара, се оказа, че има сладка, сокове, всичко, което може да се направи от ябълка. Единствено нямаше натурален оцет, мътен, произведен наистина от ябълки.“, казва Лидия. Така тя и съпруга й се заемат да „атакуват“ празната пазарна ниша.
Началото, като всяко начало, било трудно. Отнело време да обяснят на клиентите си защо оцетът е мътен, какви са предимствата му. Постепенно обаче продуктът се наложил, хората започнали да търсят точно тяхното производство и дори да опитат друг продукт, отново се връщали при тях.
Сега цялата ябълкова реколта отива за оцет, а крайният продукт е биологичен. Оцетът се прави от студено пресован сок от ябълки: „Истинският оцет се прави от 100% ябълков сок“, казва Лидия Заркова и посочва, че технологията е разработена с помощта на проф. Карова, която по думите на Лидия е една от светилата на оцетопроизводството у нас.
„От всеки плод може да стане оцет“
Като постигнали успех с ябълковия оцет, предприемчивата двойка решила да опита пазара и с по-нетрадиционни видове като оцет от шипки, малина, бъз, арония, и дори годжи бери. Най-новият им продукт е ягодов оцет.
Медено начинание
Тъй като много хора консумирали ябълков оцет в комбинация с мед, за да засилят ползите от всеки от продуктите, Лидия и Ивайло започнали да се занимават и с пчеларство. Отглеждат пчели вече от 4 години и имат два пчелина, всеки по 50 кошера – единият в гората, другият – в полето. Лидия е щастлива, че тази година няма загуби на пчелни семейства. Знанията за отглеждане на медоносните насекоми придобили от техен съсед, опитен пчелар с 1000 кошера. „Ние всъщност от него се запалихме и той ни помогна с отглеждането. С годините ние все по-малко и все по-малко имахме нужда от неговата помощ и съответно все по-малко го притесняваме“, разказва дамата. Разбира се, имало и много четене. С пчеларството се занимавал основно съпругът й, а тя – с оцетопроизводството.