Търсене на
контакти на фирми
 

Бизнесът за проблемите на 2017 и прогнозата за 2018

Бизнесът за проблемите на 2017 и прогнозата за 2018

Краят на годината е време за анкети, проучвания и прогнози.
По традиция сме оптимисти, може да сме умерени или предпазливи, но сме оптимисти. Това важи както за личните ни планове и очаквания, така и за бизнес развитието ни.
Анкетата на Българската стопанска камара е традиционна, прави се още отпреди България да стане член на Европейския съюз и дава реална картина за настроенията на предприемачи, шефове на фирми и търговци.

Старата 2017 година не ни донесе много поводи за оптимизъм, смятат анкетираните. Като "слабо" те отчитат подобряването на бизнес-климата, а това явно е недостатъчно икономиката ни да има ръст от над 5%. затова свидетелстват и отговорите на въпроса -как се промени състоянието на Вашата фирма през годината. 28% смятат, че се е подобрило, 27% са на обратното мнение. за останалите нищо не се е променило.
Голямата и болна тема за бизнеса у нас остават обществените поръчки. Огромен за страната ни поток от свеж финансов ресурс не се разпределя справедливо. Това е мнението на анкетираните и то не е нито от тази, нито от предходната година. Съдете сами - 88.5% смятат, че комисиите по ЗОП не оценяват обективно офертите. За близо 81% условията в конкурсната документация са тенденциозни. И тъй като става дума за финансов ресурс от близо 7 милиарда лева, тези мнения показват корупционни практики, срещу които държавата не се бори. Или поне да направи опит за ограничаването им.
Що се отнася до оценките на бизнесмените за институциите, те не се различават от общото мнение. Най-одобряван е омбудсманът - 72.2%, президентската институция е с 53.2% и може би изненадващо трети са данъчните с 49% одобрение. На обратния полюс е съдебната власт с едва 7.6% одобрение и парламента - с 8.9%. Съотносими по неодобрение са и КЕВР - същия процент като съдебната власт и КФН - с 10%.
Корупцията е другият проблем, откроен в анкетата. При това доста категорично. Мнението на близо 59% от бизнесмените е,че тя се е увеличила през 2017 година. За сравнение-предходната 2016 това е било мнението на 46%. Само достъпът до правосъдие съперничи на корупцията като проблем пред бизнеса-89% не смятат, че това се е подобрило през старата година.
 
Увеличават се и несъбраните вземания между фирмите. 37% смятат, че дълговете на контрагенти към тях са нараснали, само 9% обявяват, че са намалели неиздължените им пари.
Проблем, който от година на година се задълбочава е този с недостигащата работна ръка. Най-голям „глад“ за работна ръка отчитат предприятията от сферата на услугите и тези от преработващата промишленост, а най-малко притеснения по отношение на човешките ресурси имат в селското стопанство.
 
Какво очаква бизнесът от 2018 година?
 
Ръст на енергийните цени, цените на суровините, фискалната и регулаторната тежест през 2018 г. очакват повече от половината от участниците в проучването. На този фон, изглежда повече като добро желание, отколкото като реална перспектива прогнозата на 39% от анкетираните за ръст на работните места.
Що се отнася до общото развитие на икономиката, спрямо предходните две проучвания, тази година оптимизмът надделява. 41% от анкетираните очакват икономически ръст, но точно толкова са и реалистите, според които няма да настъпи промяна. Най-малко са песимистите (17%), според които е възможен спад в икономическото ни развитие. За сравнение, през 2015 г. техният дял е бил 40%, а през 2016 г. – 25%.
 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави