Търсене на
контакти на фирми
 

Заводът в Пирдоп "Аурубис" има рекордна печалба от 345 млн. лв.

Заводът в Пирдоп

Пирдопският медодобивен завод "Аурубис България" има рекордна за страната печалба - от над 345 млн. лв. Подобно число не е отчитано от нито едно местно предприятие за последните десет години. Извън банките, които са правили печалби от този род, само "Мобилтел" се доближава до числото със своя резултат от 325 млн. лв. за 2008 г., а печалби от порядъка на 200 млн. лв. през годините са постигали и "Солвей - Соди", "Асарел Медет" и др. Заводът в Пирдоп е второто най-голямо дружество в страната с приходи традиционно над 4 млрд. лв. и е най-големият износител.

Резултатът на "Аурубис" е за финансовата година до края на септември 2017 г. от отчета на германския собственик Aurubis и е по международните счетоводни стандарти, но дава представа за числата, които може да се очакват за календарната 2017 г. От отчета става ясно, че производството в завода в Пирдоп е нараснало след направената инвестиция през миналата година. А обяснението за ръста в печалбата са поскъпването на медта и постигнатите по-високи такси за преработка и рафиниране.

По-високите резултати на бизнес звеното се дължат на няколко причини. Компанията е успяла да си осигури благоприятен входен микс от суровини, както и по-изгодни цени на медния концентрат заради доброто предлагане на световния пазар. По-високите цени на медта са повишили предлагането на скрап и са довели до по-високи такси за рафиниране, което също се е отразило положително на резултатите на бизнес звеното. Ефект са оказали и по-високият добив на метал при по-високи цени, както и силният щатски долар. /Капитал Daily

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави