Търсене на
контакти на фирми
 

МВФ подкрепя България за Еврозоната

МВФ подкрепя България за Еврозоната

Международният валутен фонд (МВФ) подкрепя усилията на България за влизане в механизма, предхождащ въвеждането на еврото. Това заяви ръководителят на мисията на Фонда у нас Йорг Декресин пред БНР.

Той посочи, че влизането във валутния съюз ще донесе ползи, но и нови отговорности на България. МВФ препоръчва по-активна работа за пазара на труда и в борбата с корупцията.

МВФ очаква растеж на икономиката около 3.9 на сто тази и следващата година

„Има сигнали, че икономиката се развива близо до потенциала си или малко над него - това може да се види по ръста на заплатите. Инфлацията засега е доста ниска. Затова ние мислим, че все още има известно време преди натискът върху икономиката да стане притеснителен", обясни Декресин. Той посочи още, че основните рискове пред икономиката в дългосрочен план са свързани с пазара на труда.

По думите на Декресин, все още има много дълъг път, който трябва да бъде извървян, за да може нивото на доходите да достигне средноевропейските стойности. „Подобряването на достъпа до образование и последващо обучение е изключително важно, за да се посрещне сложният и задълбочаващ се проблем с липсата на квалифицирана работна ръка. Това е начинът да се подкрепи продължаващото приближаване на доходите в България към средноевропейските нива", подчерта ръководителят на мисията на МВФ у нас.

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави