Търсене на
контакти на фирми
 

Малки предприятия, селски ресторанти и фурни стават акцент в подмярка 6.4

Малки предприятия, селски ресторанти и фурни стават акцент в подмярка 6.4

Има проблеми с използването по предназначение на част от къщите за гости. Това каза земеделският министър Румен Порожанов в отговор на депутатски въпрос на последния парламентарен контрол. „Не случайно в средата на 2016 г. ДФ „Земеделие“ публикува пълен списък на изградените през миналия програмен период къщи за гости, които са над 700 на брой, още 300 къщи са финансирани през Местните инициативни групи.“, уточни той.

С новата програма, която в момента тече, финансирането на къщите за гости ще бъде изключително ограничено. Такова е виждането на министър Порожанов и неговия екип, стана ясно от думите му пред народните избраници. Предвидено е през пролетта на 2018 г. да се подготви и пусне прием по подмярка 6.4. Около 50 хил. евро ще бъде възможното финансиране на къщи за гости, а който желае да си направи такъв обект трябва да поеме основната тежест със собствени финанси. „По неофициална информация желаещите да кандидатстват по мярката са хиляди, но нейният приоритет ще бъде създаването на различни видове услуги, като малки предприятия, ресторанти, сладкарници, пекарни, които създават работни места.“, съобщи Порожанов.

Той уточни, че по мерки 311 и 312 от ПРСР от 2007 до 2013 година са реализирани 31 проекта. От тях 10 са за къщи за гости с изплатена субсидия от общо 3.028 млн. лева, а останалите 21 проекти, които са за други неземеделски дейности, имат изплатена субсидия 5.8 млн. лева. Към момента в мониторинг са само два проекта. От проверката по единия проект е констатирано, че къщата функционира, но не се изпълнява бизнес плана./Агрозона

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави