Търсене на
контакти на фирми
 

Печалбата от трюфели – до 25 хил. евро на година

Печалбата от трюфели – до 25 хил. евро на година

Все по-голям е интересът към култивираното отглеждане на трюфели върху фиданки от лешник, чиито трюфели са заразени с мицела на трюфел. Това заяви пред обектива на Agrozona.bg Николета Симон – екперт в отглеждането на трюфели.

В България по-големи площи с микоризирани фиданки има в Силистра, Нова Загора, Тутракан. Насадени са преди около 2 години и все още не дават реколта. Инвестицията в насажденията може да стигне 17 хил. евро, а възвращаемостта достига 25 хил. евро на година.

Трюфелите – екзотичен бизнес за търпеливи хора

Първите черни трюфели се появяват към 5-та година от засаждането на дръвчетата. През третата година от засаждането на лешниковата култура тя дава плодове. През седмата година от засаждането на лешника добивите са около 4 кг, а към десетата година достигат до 30 кг.

Трюфели и българско сирене – бизнес без конкуренция

Стойността на килограм трюфели на международния пазар е между 100 евро и 3 000 евро. Белият трюфел има най-висока стойност, но вирее предимно в близост до дъб. Черните трюфели – летен и зимен са по-евтини, но може да се комбинират с култури, които носят допълнителни приходи. Лешниците се изкупуват от италианските предприемачи у нас и на италианския пазар се продават между 3 и 7 евро/кг.

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави